Potovanja

Potovanja

Iran - zgodovinska Perzija od severa do juga

Iran - zgodovinska Perzija od severa do juga Iran - zgodovinska Perzija od severa do juga

1. dan: LJUBLJANA–ISTANBUL–TEHERAN
DOBRODOŠLI V IRANU
Zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana in odhod letala proti Istanbulu. Nadaljevanje leta v Teheran. Pristanek v poznih večernih urah. Prevoz do hotela in prenočevanje.

2. dan: TEHERAN–ŠIRAZ / zajtrk, večerja
TEHERAN - SVETOVLJANSKO MESTO
Po zajtrku vožnja do severnega roba mesta in ogled palače Saad Abad, letne rezidence zadnjih perzijskih vladarjev iz dinastije Pahlavi. Severni del mesta leži 1700 metrov nad morjem, pribl. 500 metrov višje od južnega. Je hladnejši, ugleden in bolj prijeten za bivanje. Popoldan priložnost za ogled Muzeja draguljev (če bo muzej odprt) v trezorjih iranske Narodne banke. Če bo čas dopuščal, še obisk muzeja preprog v mestnem središču, postanek v eni izmed iranskih čajnic in kratek sprehod po bazarju. Pozno popoldne prevoz na letališče in let v Širaz. Po pristanku vožnja do hotela, večerja in prenočevanje.

3. dan: ŠIRAZ–PERZEPOLIS–ŠIRAZ (100 km) / zajtrk, večerja
ŠIRAZ - SREDIŠČE IRANSKE IDENTITETE
Širaz leži na rodovitni planoti in je nekoč slovelo po dobrem grozdju. Je glavno mesto province Fars. Po zajtrku vožnja do 50 kilometrov oddaljenih ostankov Persepolisa, prestolnice Darija I. Mesto se je v 4. st. pred n. št. brez boja predalo vojski Aleksandra Velikega, a je bilo kljub temu oropano in delno uničeno. Nato ogled v skalo vklesanih reliefov in grobnic Ahemenidskih vladarjev v Nagš-e-Rostamu. Vrnitev v Širaz, obisk grobnic pesnikov Sadija in Hafisa, sprehod po mestu in obisk bazarja. Prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

4. dan: ŠIRAZ–PASARGADE–JAZD (515 km) / zajtrk, večerja
IZLET V PRETEKLOST
Zjutraj vožnja iz Širaza v Pasargade, prvo prestolnico Ahemenidskega cesarstva. Ogled ostankov mesta, ki ga je v 6. st. pred n. št. po dobljeni bitki s tekmecem za oblast dal zgraditi Kir II. Nadaljevanje vožnje in pozno popoldne prihod v Jazd. Mesto leži na robu puščave, obdajajo ga slana jezera. Kljub pomanjkanju padavin je zaradi zbiranja talnice in namakanja okolica Jazda kmetijsko zelo pomembna. Ogled Petkove mošeje, kompleksa emirja Čakmaga, sprehod po starem mestu in po vrtu Dowlatabad. Večerja in prenočevanje.

5. dan: JAZD–NAIN–ISFAHAN (315 km) / zajtrk, večerja
ZOROASTRSTVO - ENO NAJSTAREJŠIH VERSTEV NA SVETU
Jazd je v 7. st. zaradi svoje lege postal pribežališče pred arabskimi osvajalci bežečih zoroastrskih beguncev. Njihovi potomci imajo še danes svojo četrt v mestu in naseljujejo številne okoliške vasi. V zoroastrski veri je ogenj simbol svetlobe, dobrega. Po zajtrku obisk leta 1940 zgrajenega svetišča. Takrat so vanj od drugod prinesli ogenj, ki neprekinjeno gori že 1500 let. Ogledali si boste tudi Stolp Tišine, prizorišče za nas nenavadnih pokopov. Vožnja proti Isfahanu in postanek v Nainu. Podeželsko mesto leži na robu puščave, slovi po preprogah in posebnih ogrinjalih, izdelanih iz kamelje dlake. Ima zelo staro mošejo. Nadaljevanje vožnje proti Isfahanu, pozno popoldne prihod v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: ISFAHAN / zajtrk, večerja
ISFAHAN - BISER IRANSKIH MEST
V dolini reke Zayande leži sredi puste gorate pokrajine 1570 metrov nad morjem mesto Isfahan. Okoli 1000 let je že sedež istoimenske province. Od 17. st. in začetka gradnje arhitekturnih mojstrovin pa mu Iranci pravijo kar »polovica sveta«. Danes ima mesto pribl. dva milijona prebivalcev. Ti poleg turizma in obrti živijo tudi od železarstva in tekstilne industrije. Ogled različnih načinov okrasitve v Petkovi mošeji, sprehod po Starem bazarju in raziskovanje ogromnega Imamovega trga in njegovih znamenitosti: Imamove in Šejk Lotfolahove mošeje ter Palače Ali Kapu. Večerja in prenočevanje.

7. dan: ISFAHAN / zajtrk, večerja
PO POTEH ŠAHA ABASA IN NJEGOVEGA CESARSTVA
Zjutraj ogled Palače štiridesetih stebrov (Čehel Sotun), sprehod po Slavčkovem vrtu do Paviljona osmih paradižev (Hašt Behešt). Šah Abas I. je leta 1598 Isfahan oklical za prestolnico svojega cesarstva. Za izgradnjo in okrasitev mesta je potreboval obrtnike in umetnike. S severa je dal pripeljati armenske mojstre, ki so v mestu zgradili lastno četrt. Armenci so bili tudi spretni trgovci s poslovnimi stiki v sredozemski Evropi, Rusiji in osrednji Aziji. Ogled katedrale Vank, ki je dokaz njihove vere in uspeha. Popoldan sprehod po znamenitih mostovih čez reko Zayande. Po večerji prevoz na letališče in polet v Istanbul.

8. dan: ISFAHAN–KASHAN–QOM–TEHERAN (460 km) / zajtrk, večerja
IMENITNA KERAMIKA IN SVETI QOM
Po zajtrku vožnja do predmestja Kashana, starodavnega arheološkega najdišča iz časov Elamitov Tepe Sialk. V 30 letih prejšnjega stoletja so arheologi odkrili najlepše poslikane keramične vrče, lonce, posode, krožnike, najdene v Perziji. Kasneje v času med 12. in 14. st. je mesto postalo največji izdelovalec poslikanih keramičnih ploščic, s katerimi so prekrivali vse pomembnejše stavbe širom kraljestva: mošeje, palače, vile … V perzijščini še danes keramične ploščice imenujejo kashi, kar izhaja iz imena mesta Kashan. Ogled vrta iz 17. st., zgrajenega v pobočje hribovja, iz katerega priteka sveža voda in je včasih služil kot poletna rezidenca perzijskim vladarjem. Nadaljevanje vožnje v največje iransko romarsko in versko središče Qom. Mesto se ponaša z vrsto verskih šol, mošejami in romarskimi templji. Po ogledu vožnja v Teheran. Večerja in prenočevanje.

9. dan: TEHERAN –ALAMUT–TEHERAN (210 km) / zajtrk, večerja
ALAMUT – V ŽIVO
Po zajtrku vožnja mimo Qazvina v pogorje Alborz, kjer se nad dolino dviguje trdnjava Alamut, znana tudi kot grad Assasinov. Ustanovitelj Assasinov je šejk Hassan Sabi, ki se je zatekel v gore Alburz, da bi organiziral perzijsko vstajo proti vladajočim turškim Seldžukom. Na samomorilske pohode je z obljubo o posmrtnem življenju v rajskem vrtu pošiljal Assasine. Izredno zgodbo je Vladimir Bartol opisal v svojem romanu Alamut. Po ogledu vožnja mimo manjšega visokogorskega jezera Evan – Ovan in postanek v eni najstarejših iranskih vasi Gazarkhan. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

10. dan: TEHERAN–ISTANBUL–LJUBLJANA / zajtrk
Zgodaj zjutraj odhod na letališče in polet v Istanbul. Prestop in polet v Ljubljano, kamor je predviden prihod v popoldanskih urah.

VRHUNCI POTOVANJA: svetovljansko mesto Teheran, Širaz – kulturna prestolnica Irana in eno najlepših mest, ki slovi kot mesto vrtnic, slavčkov in pesnikov s čudesom starega sveta – Perzepolisom, Jazd – središče zaratustrstva in biser iranskih mest Isfahan, versko središče Qom in grad Assasinov – Alamut.

Destinacija

Iran

Cenik

 • Odhod 22.10.2015
  Osnovna cena 1695 €
 • Odhod 28.3.2016
  Osnovna cena 1695 €
 • Odhod 25.4.2016
  Osnovna cena 1695 €

Dodatne informacije

VRHUNCI POTOVANJA: svetovljansko mesto Teheran, Širaz – kulturna prestolnica Irana in eno najlepših mest, ki slovi kot mesto vrtnic, slavčkov in pesnikov s čudesom starega sveta – Perzepolisom, Jazd – središče zaratustrstva in biser iranskih mest Isfahan, versko središče Qom in grad Assasinov – Alamut.

Opomba

 • letalski prevoz je možen tudi v poslovnem razredu. Prosimo, preverite razpoložljivost in znesek doplačila, ki je različen glede na datum odhoda

Odkrita beseda

 • zaradi prilagajanja letalskim prevoznikom in v primeru nepredvidenih okoliščin si pridružujemo pravico do obrnjenega vendar vsebinsko neokrnjenega programa.