Potovanja

Potovanja

ARMENIJA IN GRUZIJA-Kavkaška bisera

ARMENIJA IN GRUZIJA-Kavkaška bisera ARMENIJA IN GRUZIJA-Kavkaška bisera

1.dan: LJUBLJANA–BENETKE–EREVAN
NA POT PROTI ARMENIJI
Popoldanski avtobusni prevoz iz Ljubljane do letališča v Benetke, od koder bo let v armensko prestolnico Erevan.

2.dan: EREVAN–GARNI–GERHARD–ETŠMIADZIN–ZVARTNOTS–EREVAN (130 km) / zajtrk, kosilo, večerja
PRESTOLNICA ARMENIJE IN PRVI OGLEDI SPOMENIKOV POD ZAŠČITO UNESCA
Pristanek v Erevanu v nočnih/jutranjih urah po krajevnem času. Prevoz do hotela in krajša nočitev. Po zajtrku ogled mesta in okolice. Armenska prestolnica Erevan je eno najstarejših mest na svetu. Ustanovljeno je bilo leta 782 pr. n. št. Obisk antičnega templja Garni, slikovitega spomenika helenističnega obdobja, ki spada pod zaščito UNESCA in predstavlja mogočni del antične armenske arhitekture. Kosilo v tipični domači hiši, kjer boste priča peki kruha »lavash« in pripravi mesa za peko v peči pod zemljo, ki se imenuje »tonir«. Nato se boste peljali severno po soteski Azatriver do samostana Gerhard, spomenika srednjeveške armenske arhitekture, ki prav tako spada pod zaščito UNESCA. Posebnost tega samostana je, da je delno vklesan v goro. Po ogledu vožnja do katedrale Etšmiadzin, ki se nahaja pribl. 20 km izven Erevana. Katedrala je ena najstarejših obstoječih v krščanstvu, zgrajena je bila leta 303 in je prav tako pod zaščito UNESCA. Na poti nazaj proti Erevanu, se boste ustavili še pri ruševinah templja Zvartnots – biseru arhitekture 7. st.; že četrtemu UNESCO spomeniku, ki si ga boste ogledali ta dan. Večerja v tradicionalni armenski restavraciji in prenočevanje.

3. dan: EREVAN–KHOR VIRAP–NORAVANK–SELIM–SEVAN–EREVAN (340 km) / zajtrk, večerja
KJER JE NOE ZASIDRAL SVOJO BARKO
Izlet do samostana Khor Virap, ki je od Eravana oddaljen pribl. 45 km in leži ob biblijski gori Ararat v istoimenski dolini, kjer je Noe zasidral svojo barko. Danes na vzpetini stoji samostan iz 17. st., ki ga sestavljata cerkev Matere Božje iz leta 1661 in kapela sv. Jurija, od koder se je mogoče spustiti v domnevno Gregorjevo celico. Samostanu so dogodki na začetku 20. st. prinesli še dodaten pomen. Dokončna meja med Turčijo in Sovjetsko zvezo (oz. Armensko SSR) je bila določena nedaleč od samostana, ki je tako postal ena od točk armenskega ozemlja, najbližji sveti gori Ararat, ki je ostala v Turčiji. Ob lepem vremenu se s samostana ponuja prelep pogled na goro. Ogled boste nadaljevali z obiskom samostana Noravank, velikega verskega in kulturnega središča iz 12. st., ki leži v ozki soteski opečnato rdečih pečin, ki jo je ustvarila reka Amaghu. Povzpeli se boste na višino 2410 m na prelaz Selim, kjer boste obiskali karavanski dvorec, ki ga je zgradil Prince Chesar Orbelian leta 1332 in je služil kot pomembna trgovska postojanka na znameniti Svileni cesti. Vožnja proti dolini vas bo popeljala do jezera Sevan – največjega gorskega jezera v Armeniji in Kavkazu, ki ga polni 28 rek in potočkov iz okolice, zavzema pa kar 940 km2 površine. S tem se uvršča med največja visokogorska jezera na svetu. Možnost krajše vožnje po jezeru (doplačilo). Vožnja proti Erevanu z večerjo na poti. Prenočevanje.

4. dan: EREVAN–RIA TAZA–HAGHPAT–SADAKHLO–TBILISI (290 km) / zajtrk, večerja
ETNIČNA KURDSKA MANJŠINA, SAMOSTAN HAGHPAT IN ŽE STE NA MEJI Z GRUZIJO
Po zajtrku vožnja do vasi Ria Taza, kjer živi etnična kurdska manjšina. Spoznali se boste z njihovim načinom življenja, ukvarjajo se predvsem s poljedelstvom. Zanimiva je cerkev iz 13. st. in pokopališče z živalskimi podobami na nagrobnikih. Vožnjo boste nadaljevali do samostana Haghpat (10–13. st.), mogočne mojstrovine srednjeveške arhitekture, ki je tudi pod zaščito UNESCA. In že boste na armensko–gruzijski meji, na prehodu Sadakhlo. Nadaljevanje vožnje v glavno mesto Tbilisi. Večerja in prenočevanje.

5. dan: TBILISI / zajtrk, večerja
SIMPATIČNO MESTO S SREDNJEVEŠKIM PRIDIHOM
Po zajtrku ogled mesta, ki nudi raznoliko paleto znamenitosti, večina jih je iz srednjeveških časov. Vse znamenitosti v starem delu mesta so si blizu, zato bo ogled peš. Začeli boste pri cerkvi Metekhi (13. st.), nadaljevali do Sinagoge, katedrale Sioni (6.–7. st.), potem pa se boste peljali še na vzpetino za panoramski pogled na mesto in se sprehodili po hribu navzdol do trdnjave Narikala (4. st.) – ene največjih trdnjav v mestu in nato še do obokanih, po vzhodnjaškem vzoru zgrajenih termalnih kopališč, kjer sta se med drugimi okopala tudi Tolstoj in Puškin. Sprehod po glavni ulici Rustaveli, večerja in prenočevanje.

6. dan: TBILISI–MZHETA–KUTAISI (320 km) / zajtrk, kosilo, večerja
SREDNJEVEŠKA PRESTOLNICA
Obiskali boste srednjeveško prestolnico in verski center Gruzije – Mtskheta z znamenitostmi: samostan Džvari (6. st.), katedralo Svetiskoveli (11. st.), kjer je zakopana Kristusova halja. Obe spadata pod zaščito UNESCA. Vožnja v Kutaisi, drugo največje mesto Gruzije, središče skoraj sredozemskega dela dežele, kamor naj bi v iskanju zlatega runa prišli Argonavti. Ogledali si boste samostan Gelati in akademijo iz 12. st., prav tako pod zaščito UNESCA. Večerja in prenočevanje.

7. dan: KUTAISI–GORI–ANANURI–GUDAURI (300 km) / zajtrk, kosilo, večerja
ARHEOLOŠKO NAJDIŠČE, VELIKI KAVKAZ Z UTRDBO
Vožnja ob nekdanji Svileni cesti do mesta Gori, kjer boste obiskali arheološko najdišče Uplistsikhe (1. st. pr. n. št.), najstarejšo urbano naselje v Gruziji, ki je bilo včasih tudi ena glavnih trgovskih postojank med vzhodom in zahodom. Sprehodili se boste po srednjeveških ulicah nekdaj cvetočega mesta, ogledali si boste gledališče, vklesano v skale, kraljeve sobane in lekarno. Ostanki kašč in velikanskih glinenih vinskih vrčev pa pričajo o takratnem vsakodnevnem življenju prebivalcev. V Goriju se je rodil svetovno znani diktator Stalin, obiskali boste njegovo rojstno hišo in muzej. Vožnja po vojaški transkavkaški »avtocesti« v osrčje Velikega Kavkaza. Na poti boste obiskali utrdbo Ananuri – kompleks iz 17. st., ki ga sestavljata dve cerkvi in trdnjava, z razgledom na vodni rezervat Zhinvali. Večerja in prenočevanje v smučarskem središču Gudauri.

8. dan: GUDAURI–KAZBEGI–TBILISI (200 km) / zajtrk, večerja
S SLIKOVITIMI RAZGLEDI NAPOLNI DUŠO
Po zajtrku vožnja do vasice Kazbegi. Sproščena hoja − pribl. 2 uri lahkega vzpona skozi čudovite doline in gozdove, ki vas bo vodila do cerkve svete trojice Gergeti na višini 2170 m. V primeru lepega vremena boste priča prekrasnemu pogledu na očaka Kazbegi (5047 m). Vožnja v idilično sotesko Dariali v bližini meje z Rusijo, nato pa v Tbilisi na večerjo in prenočevanje.

9. dan: TBILISI–VINSKA TURA–TBILISI (170 km) / zajtrk, večerja
VINSKA REGIJA
Dopoldne boste začeli z raziskovanjem regije Kaheti, ki je poznana predvsem po vinu. Uživali boste v prelepih pogledih na Veliki Kavkaz in doline, se spoznali s tradicijo in kulturo dežele in regije, pokušali vino in slastne prigrizke. Najprej se boste ustavili v Zinandali, na posestvu lokalnega vojvode iz 19. st. Ogledali si boste hišni muzej, nato pa kmečko hišo s stoletjem staro vinsko kletjo in pokušali domača vina. Vožnja v trdnjavsko mesto Signagi (18. st.). Mesto je ohranilo originalno podobo in nudi poglede na okoliško kavkaško gorovje. Obisk samostana Bodbe, ki hrani grobnico svetnice Nino, ki je v Gruzijo prinesla krščanstvo v 4. st. Vrnitev v Tbilisi, večerja in krajše prenočevanje.

10. dan: TBILISI–MÜNCHEN–BENETKE–LJUBLJANA
Nočni prevoz na letališče in prijava za zgodnji jutranji let prek Münchna v Benetke. Po pristanku organiziran avtobusni prevoz do Ljubljane.

 

Destinacija

Gruzija

Cenik

  • Odhod 22.5.2015
    Osnovna cena 1750 €
  • Odhod 17.7.2015
    Osnovna cena 1750 €
  • Odhod 11.9.2015
    Osnovna cena 1750 €

Dodatne informacije

VIZUM:

  • ni potreben. Za potovanje potrebujete potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev od zaključenega potovanja.