Potovanja

Potovanja

PARIZ, Evropska mesta in Paul Gaugain

PARIZ, Evropska mesta in Paul Gaugain PARIZ, Evropska mesta in Paul Gaugain

      z obiskom mest in gradov na poti

Strassbourg, Reims, Chateau Thiery, Chateau Vresailles, Nancy, Augsburg

ODHOD:   14. 10. 2017     

koda: 524017                                                                 

ČAS POTOVANJA:  osem  dni 

NAJMANJŠE ŠTEVILO UDELEŽENCEV: 45 / 35

ČAS ZA PRIJAVO: 11. 09. 2017 oz. do zasedenosti mest v avtobusu

Potovali bomo z udobnim avtobusom, saj bomo tako lahko največ videli. Vse vožnje bodo dnevne, večkrat se bomo ustavili za oglede mest in znamenitosti in na ta način spoznali še znamenita mesta na poti  do Pariza in nazaj! 

                                                    

1. dan, sobota: Ljubljana–Strassbourg. Zgodnji jutranji odhod iz Ljubljane (parkirišče Tivoli, Celovška cesta Ljubljana). Potovali bomo čez Avstrijo in po južni Nemčiji z vmesnimi postanki. V Strasbourg bomo prispeli popoldne. Med vožnjo bomo poslušali francosko glasbo in zgodbe iz zgodovine, ali imeli zabavni  »pouk« francoščine … V Strassbourgu bomo ob prihodu najprej naredili krožno vožnjo po delu mesta, kjer so evropske ustanove in se zapeljali z ladjico po reki Ill in kasneje naredili še peš obhod mimo nekaterih znamenitosti - Mestna hiša in Katedrala, trg Place Kleber...  Večerja. Nočitev.               

2. dan, nedelja: Strassbourg (okolica)– Chateau Thiery–Pariz. Po zajtrku  bomo nadaljevali vožnjo proti Parizu. Prečkali bomo kar nekaj francoskih regij: Vosges (Vogezi), Lorraine (Lorena)… V pokrajini Champagne (Šampanji)  se bomo ustavili v njenem glavnem mestu Reims  in si ogledali gotsko katedralo, ki je ena pomembnejših za francosko zgodovino, saj so tam kronali francoske kralje. Ne daleč od Reimsa, na obrobju dežele Picardie leži mesto Chateau Thiery, znano po Napoleonovi vojni med Francijo in Prusijo in po bitkah iz I. svetovne vojne. Na griču dominira  veličasten spomenik ameriškim zaveznikom. Mesto je znano tudi po šampanjski kleti Pannier, ki jo bomo obiskali, degustacija vina. V Pariz bomo prispeli  pozno popoldne. Na krožni vožnji si bomo ogledali največje znamenitosti Pariza:  Place de la Bastille in novo Opero, Trg Republike, Garnierovo staro Opero. Peljali se bomo mimo slovitih veleblagovnic La Fayette in Printems, mimo cerkve Madelaine, čez Trg Concorde, po Elizejskih poljanah do Slavoloka zmage,  od koder bomo videli tudi moderno inačico La Defense, dalje do Trocadera in simbola Pariza - Eifflovega stolpa ... Nadaljevali bomo proti Ecole Militaire – vojaška šola, do Hotel des invalides, kjer je Napoleonova grobnica in vojaški muzej, čez Alexandrov most do Tuillerijskih vrtov, mimo Louvra  in še kaj... Namestitev v hotelu in večerja. Nočitev.

                                              

3. dan, ponedeljek: Pariz  - Po zajtrku se bomo napotili v strogi del mesta. Od pompozne cerkve – templja Madelaine (če bo odprto, bomo vstopili) in nadaljevali do Place Vendom - Trg Vendome, ki velja za najbogatejši predel Pariza. Na sredina trga je visok steber (o materialu stebra bo zgodba nakraju samem), na katerem stoji spomenik Napoleonu, (pomembnem tvorcu) cesarju francoske zgodovine. Sprehodili se bomo mimo Parfumerije Fragonard (možen ogled in nakup izdelkov) in nato v bližnji Kinoteki Paris Story  pogledali izredno zanimiv kratek film o zgodovini Pariza. Zaključili bomo pri stari Garnierovi Operi. in se nato prepustili izpolnitvi vseh želja v prostem času ob kozarčku vina ali piva, željni nakupov pa se bodo podali v trgovsko hišo Galerie La Fayette z najlepšo kupolo, povzpeti pa se je možno tudi na strešno teraso trgovine in uživati v pogledih na

celotno mesto. Večerja v mestu in povratek z metrojem v hotel.  Nočitev.

4. dan, torek: Zgodnji zajtrk in odhod na oglede peš in z metrojem. Zapeljali se bomo do kulturnega centra G. Pompidou ter bližnjih znamenitosti: Stari rimski forum in cerkev Saint Eustache, prenovljene mestne vrtove Nelsona Mandele in nadaljevanje do Mestne hiše,  gledališča Sarah Bernhardt… Prosti čas za kosilo in počitek. Popoldne je predvidena še izjemna ladijska vožnja najprej po reki Seini in nato po kanalih Saint Martin, kjer se bomo skozi zapornice dvigovali do Pariškega okrožja La Vilette višinska razlika je tu kar 26 metrov!  La Vilette je novejši, modernejši predel Pariza, kjer se vrstijo parki, športni objekti, sejemski razstavni prostori. Na »končni postaji« bomo izstopili in se sprehodili po zanimivi okolici ter si v bližini privoščili našo večerjo. Povratek v hotel z metrojem. Nočitev.

5. dan, sreda: Po zajtrku se bo raziskovanje Pariza nadaljevalo. Odpeljali se bomo do hribčka z imenom  Montmartre, saj je nujno obiskati tako cerkev Sacre Coeur, kakor tudi Trg mučencev (Place du Tertre),  ki so ga nekoč zasedali svetovni slikarji – in še danes nekateri umetniki z veseljem razstavljajo svoja dela ali rišejo mimoidoče…Po kratkem počitku za kavico, se bomo  spustili do magičnega Pigala in Moulin Rougea, nato pa nadaljevali z metrojem do Latinske četrti – tam kjer smo prejšnji dan nehali z ogledi, bomo ta dan nadaljevali.  Tu bo tudi čas za kosilo, saj je predel poznan po odlični hrani s celega sveta. Po kosilu se bomo podali še na otok »Ille de la Cite«, si ogledali najbolj obiskano cerkev na svetu  Notre Dame, Sodno palačo, staro bolnico (Hotel Dieu), cvetlični trg, Conciergerie, Cerkev Sainte Chapele …Prešli bomo drugi breg reke Seine in stopili do vodnjaka na Trgu St Michel, si naredili nekaj posnetkov in nadaljevali mimo univerze Sorbonne do Panteona. Muzej, prvotno grajen kot cerkev, je danes veličasten neoklasicistični muzej, v katerem so tudi grobovi nekaterih najbolj cenjenih umetnikov in politikov. Zaključili bomo podvige tega dne na prelepih Luxemburških vrtovih, ki jih je  uredila francoska kraljica italijanskega rodu Marie de Medici, kjer se bomo sprehodili tudi mi. Večerja in nočitev.

             

6. dan, četrtek: Pariz–Versailles Po zajtrku se bomo odpeljali v Versailles mesto, ki je zraslo sočasno z gradnjo gradu. Najprej se bomo podali na znamenito Versaillsko tržnico, nato pa se sprehodili po grajskih sobanah (možnost brezplačnega najema slušalk), sledil bo sprehod po grajskih vrtovih – možnost najema prilagojenega avtomobila , za kar je potrebno veljavno vozniško dovoljenje. Tokrat bomo imeli skupno kosilo v »kraljevskem mestu«. Popoldne povratek  v Pariz.  Izstopili bomo pri  muzeju Grand Palais, kjer se bo v tem času odvijala razstava  slikarja Paula Gauguina. Ogled razstave. V  poznih večernih urah  se bo možno udeležili ogleda pariškega nočnega življenja v enem izmed kabarejev. Prevoz v hotel z avtobusom.

                     

7. dan, petek: Še nekaj znamenitosti bo ostalo za ogled - takoj po  zajtrku bomo oddali prtljago v avtobus, nato pa se podali še na zadnjo vožnjo z metrojem. Izstopili bomo ob Molierovem gledališču in palači Palais Royal, pogledali zunanjost in vrtove  Kraljevske palače, izvedeli podrobnosti njene gradnje in lastnikov ter se nato podali  na dvoriščni del  Muzeja Louvre. Nadaljevali bomo mimo steklene piramide skozi slavolok Carusell, po Tuillerijskih vrtovih do Muzeja – galerije  Orangerie (možen enourni ogled po predhodnem dogovoru za ljubitelje slikarstva) do Trga Concorde, kjer bomo počakali na naš avtobus.

Slovo od Pariza in vožnja proti obvoznici Periferique do izhoda na avtocesto in dalje po delu že znane poti. Popoldne bomo nadaljevali pot proti Nancyu, kjer si bomo ob prihodu ogledali enega najlepših trgov v Evropi: Place Stanislas. Slišali bomo zgodbo o poljskem kralju in njegovem kraljevskem francoskem zetu … Večerja in nočitev v okolici mesta.

 
                                        

8. dan, sobota: Nancy - Augsburg - Ljubljana:  Po zajtrku (8h) se bo naša pot obrnila mimo Strassburga do Augsburga, bavarskega mesta z bogato zgodovino. Ime jim je dal cesar Avgust. Rodbina Fugger je tam ustvarila in delila nepredstavljivo bogastvo. Ogled Fuggerije, kjer je živela tudi družina Mozart! Nekaj prostega časa za pozno kosilo. Zadnji del vožnje bo potekal mimo Salzburga in Beljaka – v Ljubljano bomo prispeli pozno zvečer. Čas vožnje si bomo popestrili z glasbo in kakšnim dobrim  filmom…

Destinacija

Cenik

CENA:  EUR  796,00 na osebo pri udeležbi najmanj 45  oseb v avtobusu

                EUR  820,00 na osebo pri udeležbi najmanj 40  oseb v avtobusu

             EUR  845,00 na osebo pri udeležbi najmanj 35  oseb v avtobusu

             EUR  893,00 na osebo pri udeležbi najmanj 30  oseb v avtobusu

Cena vključuje: prevoz s kvalitetnim avtobusom in dvema voznikoma, 7x polpenzion,  bivanje v dvoposteljnih sobah hotelov višje kategorije, degustacija v vinski kleti, vstopnica za razstavo Paula Gauguina v Grand Palais in vstopnina v grad Versailles,  vstopnica za predstavo filma o Parizu, ter karte za metro v Parizu – vse po programu, nezgodno zavarovanje, vodenje in organizacija izleta ter DDV.

Doplačila: enoposteljna soba 280 EUR.  Kosila, kjer bodo  po lastni izbiri, cena 15 do 22 EUR za obrok. Vstopnina za Cabaret od 65 do 120 EUR. Cene kave in pijače so  nekaj višje cene kot v Sloveniji (posebno v strogem centru mesta).


Dodatne informacije

Za potovanje potrebujemo veljavni dokument, potni list ali slovensko osebno izkaznico.

Pridržujemo si pravico do spremembe cene, če se spremenijo cene storitev, ter do odpovedi potovanja v primeru premajhnega števila prijav.

V primeru višje sile vam priporočamo zavarovanje rizika odpovedi € 44,00

Vsi naši potniki so v času potovanja nezgodno zavarovani za primer nezgode, ki je niso povzročili sami.  Splošni pogoji in navodila so sestavni del potovanja in so na voljo v agenciji ali na naši spletni strani www.travel-veronika.com.

Kamnik, junij 2017