Potovanja

Potovanja

KORZIKA IN SARDINIJA

KORZIKA IN  SARDINIJA KORZIKA IN  SARDINIJAODHOD: 25. maj 2019                                                                                                               

koda:   596018                                                                                               

ČAS POTOVANJA: sedem dni

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30


Otok Korzika je med najbolj priljubljenimi kraji počitnikovanja Francozov, Italijanov in vedno več je tudi Slovencev, ki so otok spoznali  in se odpravljajo tja na počitnice. Obogatili smo program s potovanjem po predelih severne Sardinije,  prav za sladokusce.


1.dan MARIBOR - FERRARA – LUCCA (ali BOLOGNA) – LIVORNO

Zgodaj zjutraj odhod iz Maribora (4.30h), Celja (5.15h) in Ljubljane (6.15h). Potovali bomo mimo Benetk in se kmalu za Padovo usmerili proti srednjeveškemu mestu Ferrara. Tu  bomo obiskali mogočno trdnjavo družine d'Este in Katedralo San Giorgio, se sprehodili po jutranji tržnici in nato nadaljevali pot. Okoli poldneva bomo obiskali Lucco, eno najlepših antičnih in tudi srednjeveških mest v Toskani. Sprehodili se bomo do Trga  Amfiteatro, se povzpeli na stolp Guinigi, ki je zaradi posajenih dreves na vrhu, prav gotovo posebnost. Pozdravili bomo maestra Giacoma Puccinija, imeli čas za kavo, nato pa pomahali Elsi Bonaparte in se poslovili od mesta. Pozno popoldne bomo prispeli v Livorno, ustavili se bomo pred Teraso Mascagni in Mestnim Akvarijem, se zapeljali do Trga Republike, videli Katedralo Sv. Frančiška in dve trdnjavi iz časa vladavine družine De Medici. Zaključek dneva bo v pristanišču, kjer se bomo vkrcali na trajekt za otok Sardinija (Golfo Aranci). Prevzeli bomo ključe naših kabin in po želji večerjali (doplačilo) v ladijski restavraciji ali pa le uživali ob sončnem zatonu…Nočitev na ladji.

2. dan  - SARDINIJA (Golfo Aranci ) - COSTA SMERALDA -  PALLAU – SASSARI – ALGHERO. 

Po prvi zgodnji kavi  na trajektu (ali zajtrku, če se boste zanj odločili), se bomo izkrcali v pristanišču Gofo Arranci na Sardiniji. Otok bomo začeli raziskovati ob sloviti plaži in smaragdno zelenem morju  Costa Smeraldi  v predelu Baja Sardinia. Ne le morje, tudi vetrovi na tem predelu so tisti, ki privabljajo jadralce in surfarje z vseh koncev Evrope. Pot bomo nadaljevali ob slovitih Magdalenskih otokih, kjer se bomo spomnili na domoljuba Giuseppa Garibaldija, ki je zadnja leta svojega bogatega življenja preživel prav tu. Povzpeli se bomo na Cappo d'orso (Medvedovo glavo), od koder je najlepši razgled nad celotnim arhipelagom Magdalenskih otokov. V bližnjem mestecu Pallau bomo imeli prosti čas za kosilo (doplačilo). Popoldne bomo pot nadaljevali preko gričevnatega področja, kjer najbolje uspeva hrast-plutovec (možen obisk proizvodnjo plute). Ustavili se bomo pri romanski cerkvi, grajeni v pisanskem stilu – Saccargia in izvedeli zgodbico o njenem nastanku. Proti večeru bomo  prispeli do Alghera, mogočnega zgodovinskega mesta ob  Sardinskem morju. Nastanitev v hotelu. Večerja. Po dogovoru z vodnikom sprehod skozi mesto. Nočitev.

3. dan -  ALGHERO - PALMAVERA - CASTELLSARDO – ST. TEREZA GALURA

Po zajtrku se bomo  podali do Palmaverre. Videli bomo nenavadne kamnite hiše iz megalitskih kamenin kulture Nuragov v starosti med 4 in 5 tisoč let, ki so še vedno predmet raziskovanja. Po želji bomo pot nadaljevali do Neptunove jame (dve uri  za vzpon in spust - 1.400 stopnic). Okoli poldneva se bomo zapeljali

do Castellsarda,  enega najlepših mest Povzpeli se bomo na srednjeveško  trdnjavo družine Doria in uživali razgled proti Nacionalnemu parku Asinara (zahod)  ter Rajski plaži in Korziki ( sever). Ob nadaljevanju vožnje se bomo peljali mimo zanimive skulpture slona (nekaj km iz Castellsarda) in pozno popoldne prispeli do mesta Santa Tereza Gallura ter se namestili v hotelu (Hotel la Funtana). Možnost kopanja v bazenu, lahko tudi na nekoliko oddaljeni plaži. Večerja. Sprehod po mestu po želji. Nočitev.

   

4. dan. ST TEREZA GALLURA – BONIFFACIO (KORZIKA) - SARTENE - FILITOSA – PROPRIANNO Po zajtrku odnesemo prtljago v avtobus in vožnja v pristanišče, kjer se bomo vkrcali na trajekt za Korziko. Po enourni vožnji se bomo izkrcali v pristanišču  Bonifaccio na Korziki. Mesto leži na strmih apnenčastih pečinah, kjer prevladujejo belo obarvana pročelja hiš. Sprehodili se bomo mimo znamenitosti: stopnice kralja Aragona, Mestna hiša in mestno pokopališče, morda vstopili tudi v Muzej s preko 8.500 let starim ženskim skeletom. Pot bomo nadaljevali proti Sartenam. Slišali bomo zgodbo o »katenaču« (znamenito romanje) in pripoved o družinskem maščevanju, ki ga je pisatelj Prosper Merimee opisal v svojem literarnem delu Colomba.  V bližnji Filitosi, kjer je čutiti življenje izpred nekaj tisoč let, se bomo po dolini reke Taravo sprehodili ob menhirjih in dolmenih ter videli tudi eno najstarejših oljk na svetu. Zaključek dneva bo v lepem turističnem mestecu Propriano.  Nastanitev v hotelu. Čas za sprehod in kopanje. Večerja in nočitev.

5.dan  PROPRIANO – AJACCIO – PIANA -  PORTO/KALANKE

Po zajtrku se bomo peljali proti glavnemu mestu Ajaccio, kratek postanek ob spominski plošči v vasici Petreto-Bicchisano (Inex adria letalo 1981). V glavnem mestu otoka bomo spoznali zgodbo najbolj vplivnega moža Francije, rojenega v Ajacciu Napoleona Bonaparteja.  Obiskali bomo njegovo rojstno hišo in izvedeli o njegovem življenju, delovanju in neslavni smrti… Pot bomo nadaljevali po zahodni strani otoka do mesteca Piana in dalje po najlepšem predelu Nacionalnega parka – ob kalankah – granitnih, rdeče-rjavo obarvanih ostrih pečinah. Tisoči let  vremenskih sprememb in katastrof, so kalankam namenili prekrasne skulpture, ki jih bomo na poti do pristaniškega mesta Porto občudovali in  fotografirali. Nastanitev v hotelu. Pozno popoldanski izlet z ladjo po Nacionalnem parku Scandola za ogled kalank z morske strani ob zahajajočem soncu. Čas za kopanje. Večerja in nočitev.

6.dan. PORTO-KANJON SCALA DI SANTA REGINA- CORTE - CALVI 

Po zajtrku bomo zapustili hotel.  Potovali bomo skozi vasi Ota in Evisa čez prelaz Vergio  ter skozi kanjon Scala di Santa Regina. Na poti bomo videli najvišji vrh Korzike  Monte Cinto, ki privlači tudi slovenske planince. Naslednji postanek bo v Corte, nekoč glavno mesto otokaSprehodili se bomo do Belvedera,  od koder je čudovit panoramski razgled nad mestom in celotno dolino reke Tavignano. Videli bomo veliki kip domoljuba Pascala Paolija,  prvo domovanje Napoleonovih staršev, znameniti vodnjak „štirih topov“...  Prosti čas za počitek in kosilo. Popoldan bomo vožnjo nadaljevali proti severu do morske obale in turističnih mestec Ile Rouse in Algajola, ter prispeli do Calvija. Mesto je v zgodovini opisano kot rojstni kraj Krištofa Kolumba in nekdanji sedež tujske legije. Nastanitev v hotelu, čas za kopanje ter počitek. Večerja in nočitev.

7. dan CALVI – SAINT FLORENT – BASTIA – LIVORNO – LJUBLJANA 

Po zajtrku bomo zapustili hotel. Pred nami bo še zadnji del našega potovanja po Korziki.  Na poti bomo videli kar nekaj lepo ohranjenih stolpov iz obdobja genoveške vladavine, zanimiva pa bo tudi pot skozi „Puščavo Agriates“, kot je uradno imenovan del otoka, kjer danes lepo uspevajo vinogradi, oljčni nasadi in celo žito. Prispeli bomo v prijetno turistično mestece Saint Florent,  sicer pa staro genoveško mesto z utrdbo,  kjer bomo imeli nekaj prostega časa za sprehod ob obali in lokalni tržnici. Sledila bo še vožnja v Bastio. Ustavili se bomo ob velikem Trgu Sv. Nikolaja s kipi. Videli bomo tudi del podmornice Casablanca iz 2. svetovne vojne ter slišali zgodbo o njej. Še pogled na Staro pristanišče (Vieux port) ter znamenito cerkev Janeza Krstnika. Okoli 14 ure se bomo vkrcali na trajet in zapluli po Tirenskem morju v Livorno. Vožnja z vmesnimi postanki v Slovenijo, domov se bomo vrnili v zgodnjih jutranjih urah.
Destinacija

Cenik

CENA:  680,00 EUR pri udeležbi 45 oseb (699,00 EUR pri udeležbi 40 oseb,   723,00 EUR pri udeležbi 35 oseb , 756,00 EUR  pri udeležbi 30 oseb )Dodatne informacije

Cena vključuje:

·         Prevoz s turističnim avtobusom, stroške cestnin, parkirnin, trajekt

·         Vstopnine Medvedova glava, Palmaverra,  Napoleonova hiša, Filitosa, Katedrala v Lucci

·         5 X pol penzion v dvoposteljni sobi,

·         1 X prenočišče na ladji v dvoposteljnih kabinah, 

·         3x ladijski prevoz po programu: Livorno – Golfo Aranci, St.Tereza di Galura – Bonifaccio, Bastia-Livorno

·         vodenje, organizacija potovanja,  in DDV.

·         osnovno nezgodno zavarovanje

DOPLAČILA: enoposteljna soba 200 EUR ob prijavi,   izlet z ladjo v Portu  22 EUR, kosila in storitve po želji, Zajtrk na ladji € 8,-

OTROCI do 12. let -  prenočevanje skupaj s starši (tri/štiri posteljne sobe in kabine) popust 15%

Za potovanje potrebujemo veljavni potni list ali slovensko osebno izkaznico.

Pridržujemo si pravico do spremembe cene, če se spremenijo cene prevozov, ter do odpovedi potovanja v primeru premajhnega števila prijav.  V primeru višje sile vam priporočamo zavarovanje rizika odpovedi, ki za to potovanje znaša EUR 38,00 in zavarovanje z assistenco v tujini približno EUR 20,00. Vsi naši potniki so v času potovanja nezgodno zavarovani za primer nezgode, ki je niso povzročili sami.  Splošni pogoji in navodila so sestavni del potovanja in so na voljo v agenciji ali na naši spletni strani  www.travel-veronika.com

PLAČILNI  POGOJI: Po prijavi boste prejeli predračun.  Plačilo akontacije 200 EUR potrjuje rezervacijo.  Po dogovoru možnost plačila do 7 obrokov (vsi obroki morajo biti poravnani do odhoda) pri Agenciji VERONIKA, KAMNIK.

Kamnik v septembru 2018