Potovanja

Potovanja

SARDINIJA IN KORZIKA

SARDINIJA IN KORZIKA SARDINIJA IN KORZIKA

 • ODHOD: 4. oktober 2019                                                                                        
 • koda:   596018                                                                                               
 • ČAS POTOVANJA: osem dni
 • NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30
 • ČAS ZA PRIJAVO: 30 marec 2019
Otok Korzika je med najbolj priljubljenimi kraji počitnikovanja Francozov, Italijanov in vedno več je tudi Slovencev, ki so otok spoznali in se odpravljajo tja na počitnice. Obogatili smo program s potovanjem po predelih severne Sardinije, prav za sladokusce. 

1.dan MARIBOR – LUCCA – LIVORNO
Zgodaj zjutraj odhod iz Maribora (5.30 uri), Celja (6.20 uri) in Ljubljane (7.30 uri). Potovali bomo mimo Benetk, Bologne, Firenc ter popoldan prispeli v Lucco, eno najlepših antičnih in tudi srednjeveških mest v Toskani. Sprehodili se bomo do Trga Amfiteatro, se morda povzpeli na stolp Guinigi, ki je zaradi posajenih dreves na vrhu, prav gotovo posebnost. Pozdravili bomo maestra Giacoma Puccinija, imeli čas za kavo, nato pa pomahali Elsi Bonaparte in se poslovili od mesta. Zgodaj zvečer bomo prispeli v Livorno, ustavili se bomo pred Teraso Mascagni in Mestnim Akvarijem, se zapeljali do Trga Republike, videli Katedralo Sv. Frančiška in dve trdnjavi iz časa vladavine družine De Medici. Zaključek dneva bo v pristanišču, kjer se bomo vkrcali na trajekt za otok Sardinija (Golfo Aranci). Prevzeli bomo ključe naših kabin in se prepustili plovbi proti Sardiniji. Nočitev na ladji.

2. dan. SARDINIJA (Golfo Aranci) - COSTA SMERALDA - PALLAU - SACCARGIA - ALGHERO
Izkrcali se bomo v pristanišču Gofo Arranci na Sardiniji okoli 6. ure zjutraj. Otok bomo začeli raziskovati ob plažah smaragdno zelenega morja - Costa Smeralda - v predelu Baja Sardinia. Ne le morje, tudi vetrovi na tem predelu so tisti, ki privabljajo jadralce in surfarje z vseh koncev Evrope. Tukaj bo nekaj prostega časa za kavo in morda še skok v vodo! Pot bomo nadaljevali ob slovitih Magdalenskih otokih, kjer se bomo spomnili na domoljuba Giuseppa Garibaldija, ki je zadnja leta svojega bogatega življenja preživel prav tu. Povzpeli se bomo na Cappo d'orso (Medvedovo glavo), od koder je najlepši razgled nad celotnim arhipelagom Magdalenskih otokov. V bližnjem mestecu Pallau bomo imeli prosti čas za kosilo (doplačilo). Popoldne bomo pot nadaljevali preko gričevnatega področja Severne Sardinije, kjer najbolje uspeva hrast-plutovec. V bližini mesta Sassari se bomo ustavili pri romanski cerkvi, grajeni v pisanskem stilu – Santa Trinita di Saccargia in izvedeli zgodbico o njenem nastanku. Pozno popoldne bomo prispeli do Alghera, mogočnega zgodovinskega mesta ob Sardinskem morju. V hotelu bomo odložili prtljago in se podali na ogled mesta: obzidje iz 13. stoletja, Katedrala, Mestna hiša, srednjeveški vhod v mesto s stolpom »Torre porta a terra«… Povratek skozi živahni mestni vrvež do hotela. Večerja. Nočitev.

3. dan – ALGHERO - PALMAVERA – PORTO TORRES - CASTELLSARDO – ST. TERESA GALURA 
Po zajtrku bomo prtljago oddali v avtobus. Sledila bo kratka vožnja do bližnjega kraja Palmaverra. Videli bomo obliko vasi z nenavadnimi kamnitimi hišami iz megalitskih kamenin kulture Nuragov v starosti med 4 in 5 tisoč let, ki so še vedno predmet raziskovanja. Pot bomo nadaljevali do nekdanjega severno rimskega mesta Porto Torres, ki je bilo pomembna povezava z Rimom preko južnega dela otoka (Cagliari). Skozi mesto se bomo zapeljali in videli nekaj ostankov rimske kulture ter pot nadaljevali ob prelepi obali proti Castellsardu. Mesto je eno najstarejših ob Sardenskem morju. Po prihodu se bomo povzpeli na srednjeveško trdnjavo nekdanje bogate družine Doria in uživali razgled proti Nacionalnemu parku Asinara (zahod) ter Rajski plaži in Korziki ( sever). Nadaljevanje vožnje bo mimo zanimive skulpture slona (nekaj km iz Castellsarda) in pozno popoldne bomo prispeli do pristaniškega mesta Santa Tereza Gallura ter se namestili v bližnjem hotelu. Večerja. Nočitev. 

4. dan. ST. TEREZA GALLURA - BONIFFACIO (KORZIKA) - SARTENE - FILITOSA – PROPRIANNO 
Po zajtrku bomo odnesli prtljago v avtobus in se zapeljali v pristanišče, kjer se bomo vkrcali na trajekt za Korziko. Po enourni vožnji se bomo izkrcali v pristanišču Bonifaccio na Korziki. Mesto leži na strmih apnenčastih pečinah, kjer prevladujejo belo obarvana pročelja hiš. Sprehodili se bomo mimo znamenitosti: stopnice kralja Aragona, Mestna hiša in Mestno pokopališče, morda vstopili tudi v Muzej s preko 8.500 let starim ženskim skeletom. Nekaj prostega časa in nato nadaljevanje poti proti Sartenam. Slišali bomo zgodbo o »katenaču«, kjer se grešnik v verigah in pod težo križa pomika po romarski poti. V lokalni cerkvi si bomo ogledali priprave za izpeljavo romanja. V tem okolju je bilo tudi veliko žalostnih zgodb družinskega maščevanja, kar je pisatelj Prosper Merimee opisal v knjigi Colomba. V bližnji Filitosi, kjer je čutiti življenje izpred nekaj tisoč let, se bomo po dolini reke Taravo sprehodili ob nenavadnih spomenikih - menhirjih in dolmenih ter videli tudi eno najstarejših oljk na svetu. Zaključek dneva bo v prijetnem turističnem mestecu Propriano. Nastanitev v hotelu. Čas za sprehod in kopanje. Večerja in nočitev.

5. dan – PROPRIANO – AJACCIO – KALANKE PIANA – MARINA DI PORTO 
Po zajtrku se bomo peljali proti glavnemu mestu Ajaccio in naredili kratek postanek ob spominski plošči v vasici Petreto-Bicchisano (Inex adria letalo 1981). V glavnem mestu otoka bomo spoznali zgodbo najbolj vplivnega moža Francije, rojenega v Ajacciu Napoleona Bonaparteja. Obiskali bomo njegovo rojstno hišo in marsikaj izvedeli o njegovem življenju, delovanju in neslavni smrti… Pot bomo nadaljevali po zahodni strani otoka do mesteca Piana in po najlepšem predelu Nacionalnega parka – ob kalankah – granitnih, rdeče-rjavo obarvanih ostrih pečinah. Tisoči let vremenskih sprememb in katastrof, so kalankam namenili prekrasne skulpture, ki jih bomo na poti do pristaniškega mesta Porto občudovali in fotografirali. Nastanitev v hotelu. Ob lepem vremenu priporočamo izlet z ladjo po zalivu Porto, ki je v sestavi morskega Nacionalnega parka Scandola. Park je od leta 1975 vpisan v Unescov seznam kulturne dediščine. Na vožnji si bomo lahko ogledali pečine Calanques de Piana z morske strani ob zahajajočem soncu. Večerja in nočitev.

6. dan – PORTO - KANJON SCALA DI SANTA REGINA - CORTE - L’ILE ROUSSE 
Po zajtrku bomo zapustili hotel. Potovali bomo skozi vasi Ota in Evisa, čez prelaz Vergio in skozi kanjon Scala di Santa Regina ob reki Golo ter uživali ob pogledih! Na poti bomo ob lepem vremenu videli najvišji vrh Korzike Monte Cinto, ki poleti privlači slovenske planince, pozimi pa domače smučarje! Naslednji postanek bo v nekdanjem glavnem mestu otoka - Corte. Sprehodili se bomo do Belvedera, od koder je čudovit panoramski razgled nad mestom in celotno dolino rek Tavignano in Restonica. V mestu, kjer se nahaja tudi univerza, bomo videli kip domoljuba Pascala Paolija, prvo domovanje Napoleonovih staršev, vodnjak „štirih topov“... Prosti čas bo za počitek in kosilo (po želji). Popoldan bomo vožnjo nadaljevali proti severu in dalje proti zahodni morski obali in turističnem mestecu Ile Rouse. Nastanitev v hotelu, proti čas za možno kopanje. Večerja in nočitev.

7. dan L’ILL ROUSSE - CALVI - SAINT FLORENT – BASTIA 
Po zajtrku bomo zapustili hotel. Podali se bomo še na krajšo pot do mesta Calvi, kjer naj bi se najbolj verjetno rodil Krištof Kolumb. Tu bomo videli mesto njegovega nekdanjega domovanja. Slišali bomo tudi pripoved o Tujski legiji, ki je tu imela kar nekaj let svojo upravo. Pred nami bo še zadnji del našega potovanja po Korziki. Na poti bomo videli kar nekaj lepo ohranjenih stolpov iz obdobja genoveške vladavine, zanimiva pa bo tudi pot skozi „Puščavo Agriates“, kot je uradno imenovan del otoka, kjer danes lepo uspevajo oljčni nasadi in vinska trta. Prispeli bomo v prijetno turistično mestece Saint Florent, staro genoveško mesto z utrdbo, kjer se bomo ustavili za kratek čas ob lokalni tržnici ali vsaj na kavi. Sledila bo še vožnja do zadnjega mesta na poti - Bastia. Ustavili se bomo v našem hotelu in odložili prtljago. Na Trgu Sv. Nikolaja bomo videli dva spomenika, ki ju bomo predstavili. Videli bomo tudi del podmornice Casablanca iz 2. svetovne vojne ter slišali zgodbo o njej. Pogledali bomo v Staro pristanišče (Vieux port) ter stopili v znamenito cerkev Svetega Janeza Krstnika. Prosti čas bo namenjen še individualnim ogledom ter večerji po želji. Nočitev.

8.dan BASTIA – LIVORNO –FERRARA - LJUBLJANA – MARIBOR 
Po zgodnjem zajtrku se bomo ob 8 uri vkrcali na trajet in zapluli iz Bastie po Tirenskem morju in pristali v Livornu – ob Ligurskem morju. Vožnja do Ferrare, kjer si bomo ogledali impozantno trdnjavo družine D’Este in izvedeli vse o tem bogatem zgodovinskem mestu. Z vmesnimi postanki se bomo v Ljubljano vrnili okoli 21 ure in okoli 23 ure v Maribor.Destinacija

Cenik

CENA: € 726,00 pri udeležbi 45 oseb (€ 747,00  pri 40 osebah,  € 779,00 pri 35 osebah,  € 809,00 pri 30 osebah).
Dodatne informacije

Cena vključuje:

 • Prevoz s turističnim avtobusom, stroške cestnin, taks in parkirnin
 • Vstopnine: Medvedova glava, Palmaverra,  Napoleonova hiša, Filitosa, Katedrala v Lucci,
 • 6 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljnih sobah,
 • 5 x večerja
 • 1 x prenočišče na ladji v dvoposteljnih kabinah
 • 3 x ladijski prevoz po programu: Livorno- Golfo Aranci, St.Tereza Galura- Bonifaccio, Bastia- Livorno
 • vodenje, organizacija potovanja,  in DDV.
 • osnovno nezgodno zavarovanje

DOPLAČILA: enoposteljna soba € 198,00 ob prijavi,   izlet z ladjo v Portu  € 22,00, kosila in storitve po želji, zajtrk na ladji € 8,00

OTROCI do 12. let -  prenočevanje skupaj s starši (tri/štiri posteljne sobe in kabine) popust 15%

Za potovanje potrebujemo veljavni potni list ali slovensko osebno izkaznico.

Pridržujemo si pravico do spremembe cene, če se spremenijo cene prevozov, ter do odpovedi potovanja v primeru premajhnega števila prijav.  V primeru višje sile vam priporočamo zavarovanje rizika odpovedi, ki za to potovanje znaša EUR 38,00 in zavarovanje z assistenco v tujini EUR 11,09.  Splošni pogoji in navodila so sestavni del potovanja in so na voljo v agenciji ali na naši spletni strani  www.travel-veronika.com. 

PLAČILNI  POGOJI: Po prijavi boste prejeli predračun.  Plačilo akontacije €200 potrjuje rezervacijo.  Po dogovoru možnost plačila do 7 obrokov (vsi obroki morajo biti poravnani do odhoda) pri Agenciji Veronika Kamnik.