Potovanja

Potovanja

POTEP PO HRVAŠKI TER BOSNI IN HERCEGOVINI

SLAPOVI NA REKAH KORANA, UNA, PLIVA, TREBIŽAT IN KRKA

POTEP PO HRVAŠKI TER BOSNI IN HERCEGOVINI POTEP PO HRVAŠKI TER BOSNI IN HERCEGOVINI

ODHOD: 15. maja in 16. oktobra 2019

Koda: 612019

ČAS POTOVANJA: 5 dni

NAJMANJŠE ŠTEVILO POTNIKOV: 30

ČAS ZA PRIJAVO: 31. marec 20191. dan -  LJUBLJANA – RASTOKE – MARTIN BROD – DRVAR – BOSANSKI  PETROVAC

Odhod ob 5 uri.  Potovali bomo skozi Metliko do mejnega prehoda Brod na Kolpi in dalje mimo Karlovca  do vasi  Rastoke, ob reki Korani. Jutranji sprehod po parku, prepletenem s slapovi. Sledila bo vožnja skozi Grabovac do meje med Hrvaško in BIH  (Prnjavor) in že bomo prispeli do reke Une, ki prav pri Bihaču naredi mala jezerca, lagune in otočke. Panoramska vožnja skozi mesto. Prihod v nacionalni park Una. Reka Una je dolga 212km in velja za eno najlepših v BIH. Pri Martin Brodu bomo prečkali Unac, ki se v bližini združi z reko Uno, videli bomo samostan Rmanj in se ustavili v predelu najlepših slapov. Lakoto bomo potešili z našo malico, nato pa se prepustili ogledom  pod strokovnim vodstvom lokalne vodnice.  Pot bomo nato nadaljevali skozi Drvar in se za kratek čas ustavili v mestu,  znanem po operaciji »desant na Drvar« iz 2. svetovne vojne. Nadaljevanje poti in prihod v Bosanski Petrovac.  Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.2. dan,  BOSANSKI PETROVAC – JAJCE -  KLJUČ – TRAVNIK – VITEZ (ETNO SELO ČARDAVCI)
Po zajtrku bomo pot nadaljevali  skozi mesta Ključ in Mrkonjić grad. Od tu dalje nas bo spremljala reka Pliva, ki v bližini Jajca naredi Veliko in Malo Plivsko jezero. Prispeli bomo do zgodovinskega Jajca. Mesto je zgrajeno na kraju, kjer se reka Pliva po čudovitih 30 m visokih slapovih izliva v reko Vrbas. V mestu Jajce se je pisala pomembna stran zgodovine - od rimskih časov in turških vpadov do zasedanja AVNOJ-a, zato so številni gradbeni in kulturni vplivi pustili svoj pečat. Obiskali bomo muzej Avnoj in Plivin slap.  Popoldne bomo pot nadaljevali mimo Dolnega Vakufa, kjer nas bo od Jajca do tu spremljala reka Vrbas - do naslednjega slikovitega mestecaTravnik. Domačini menijo, da je Travnik odprta knjiga, kjer se na vseh straneh, kot narisani kitijo številni zgodovinski spomeniki. Sprehod skozi mesto, vzpon na trdnjavo in zasluženi kozarec piva ob prekrasnem hudourniku Plava voda. Zaključek današnjega dne bo v Etno selu v mestu Vitez. Zanimivo oblikovano naselje v naravi pod velikim jezom v bližini mesta, kjer bo naše tokratno prenočevanje. Večerja ob ribnikih…Nočitev.

3. dan,  VITEZ – VISOKO – SARAJEVO – ILIDŽA – KONJIC

Po zajtrku odhod proti Bosanskim piramidam v okolici mesta Visoko. V spremstvu lokalnega vodnika se bomo podali na pot v tunele in se prepustili razmišljanju o pripovedih izgradnje piramid in tunelov, starih nekaj tisoč let… Nadaljevanje vožnje do glavnega mesta BIH – Sarajeva. Z dobrim poznavalcem mesta se bomo podali na ogled znamenitosti, pogledali, kje je Gavrilo Princip streljal na cesarskega prestolonaslednika, kar je bil povod za I. svetovno vojno. Baščaršija – klasika, ki z enako ponudbo obstoja že 100 let! Tudi mi si bomo  privoščili čevapčiče ali dobro gibanico (po želji). Popoldne bomo zapustili mesto in se  zapeljali mimo letališča Butmir, kjer se bomo za trenutek ustavili ob vhodu v »sarajevski vojaški tunel«, zgrajen za reševanje Sarajevčanov med okupacijo Sarajeva leta 1993… Ta  dan nas čaka še vožnja do mesta Konjic. Podali se bomo na ogled  dolgo varovane skrivnosti - Titov bunker. Ogledali si ga bomo z lokalnim vodnikom. Ob reki Neretvi bomo tokrat večerjali. Morda še sprehod čez stari kamniti most… Nočitev. 

                      

4. dan,  KONJIC – MOSTAR – BLAGAJ – SLAPOVI KRAVICE – BAŠKA VODA

Po zajtrku nas bo pot vodila dalje mimo umetnega Jablaniškega jezera, prirejenega za potrebe hidroelektrarne. Ustavili se bomo v Jablanici za fotografijo porušenega mostu (po filmu »Bitka na Neretvi«) in ogledom muzeja (po želji). Nadaljevanje vožnje do Mostarja, kjer se bomo podali v stari del mesta s številnimi džamijami, trgovinami, obrtnimi delavnicami, kavarnami in se fotografirali na obnovljenem kamnitem mostu. Prosti čas. Z vožnjo bomo nadaljevali do kraškega izvira reke Bune, ki si je pot na površje poiskala pod 200 m visoko pečino. Tu stoji samostan muslimanskih menihov dervišev  - Tekija, iz leta 1466. Legenda pravi, da se je bog užalostil zaradi kratkega toka reke Bune in ji zato dal neizmerno lepoto. Vožnja  skozi Čapljino  do vasi Studenci, kjer se nahajajo prekrasni slapovi Kravice. Sprehod ob zadnjih bosanskih slapovih in nadaljevanje poti po lepi, novi avtocesti do Jadranskega morja. Namestitev v hotelu v okolici Baške vode. Večerja in nočitev. 5. dan - BAŠKA VODA - SAMOSTAN KISTANJE -  MANOJLOVAČKI SLAPOVI - LJUBLJANA

Zajtrk. Morda še nekaj jutranjih  plavalnih zamahov v morju in nato - odhod proti domu. Vožnja mimo Splita in Šibenika ter vstop v Narodni park Krka. Pri odcepu Čista Mala se bomo obrnili proti vasi Kistenje, kjer se nahaja nekoč frančiškanski, danes pa pravoslavni  samostan. Ogled in nato  prosti čas za kosilo. Popoldne bomo nadaljevali pot mimo rimske vojaške postojanke Burnum  in se po bližnji peš poti spustili na ogled Manojlovačkih slapov. Tu se nahaja preko 800 rastlinskih vrst, v reki Krki pa 18 vrst rib. Reka Krka izvira pod planino Dinara, blizu Šibenika se izlije v morje, kjer se vidi padec z nadmorske višine 300 m v 200 m globoko sotesko s sedmimi čudovitimi slapovi. Vrnili se bomo na avtocesto in naredili še zadnji del poti proti Ljubljani, kamor se bomo vrnili v večernih urah.CENA:  319 EUR pri udeležbi 45 oseb v avtobusu (335 EUR pri udeležbi 40 oseb, 359 EUR pri udeležbi 35 oseb, 386 EUR pri udeležbi 30 oseb).V ceni je vključeno:

  • avtobusni prevoz s cestninami in taksami,
  • 4 x nastanitev v hotelih 3* v dvoposteljnih sobah, večerja, nočitev in zajtrk,
  • vsi ogledi po programu z vstopnino v Piramide in Titov bunker  ter samostan Kistenj,
  • lokalni vodniki, kjer je to potrebno,
  • vodenje, organizacija potovanja in DDV.

Doplačilo:

  • enoposteljna soba 88 EUR.
Obvezno doplačilo: prijavnina 12 EUR/osebo.Za potovanje potrebujemo potni list ali slovensko osebno izkaznico.Pridržujemo si pravico do spremembe cene, če se spremenijo cene prevozov in storitev, ter do odpovedi potovanja v primeru premajhnega števila prijav. V primeru višje sile vam priporočamo zavarovanje rizika odpovedi, ki za to potovanje znaša 20 EUR. Vsi naši potniki so v času potovanja nezgodno zavarovani za primer nezgode, ki je niso povzročili sami. Splošni pogoji in navodila so sestavni del potovanja in so na voljo v agenciji ali na naši spletni strani www.travel-veronika.com.Kamnik v februarju 2019

Destinacija

Cenik

  • 319 EUR pri udeležbi 45 oseb v avtobusu,
  • 335 EUR pri udeležbi 40 oseb,
  • 359 EUR pri udeležbi 35 oseb,
  • 386 EUR pri udeležbi 30 oseb.


Dodatne informacije