Potovanja

Potovanja

Mesečeva pokrajina Kapadokija

Mesečeva pokrajina Kapadokija Mesečeva pokrajina Kapadokija

1. dan: LJUBLJANA–CARIGRAD− KAPADOKIJA (NEVSEHIR) / večerja (270 km)
LEPOTAM TURČIJE NAPROTI
Dopoldne zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, odhod letala Turkish Airlines proti Carigradu (Istanbulu). Nadaljevanje poleta v Nevsehir. Po pristanku prevoz do hotela, večerja in prenočevanje.

2. dan: KAPADOKIJA (AVANOS–GÖREME–UCHISAR–PASABAJ–DOLINA ZELVE) / zajtrk, večerja (60 km)
VRHUNEC VRHUNCEV − KOT BI STOPILI NA LUNO …
Po zajtrku boste uživali po pokrajini, imenovani »Mesečeva pokrajina«. Vulkani so skozi čas, s številnimi izbruhi pepela, kamenja in žlindre izravnali relief. Tektonski premiki, voda in veter so vulkanske sedimente razbrazdali v značilne, fantastične oblike. Doživeli boste enkratno in izrazito pokrajino Kapadokijo. Obiskali boste Göreme – odprti muzej s freskami, kjer so živeli menihi. Trdnjava Uchisar navduši kot razgledna točka, od koder se odpre pogled na pravljično Kapadokijo. Posebno imenitni so stožci v dolini Pasabaj, dolino Zelve pa so naseljevali prebivalci vse do leta 1950. Obiskali boste tudi delavnice domače obrti – si ogledali tkanje preprog in izdelovanje okrasnih predmetov iz oniksa. Vse to vam bo gotovo ostalo v nepozabnem spominu. Večerja v hotelu. Zvečer si bo možno (doplačilo ) ogledati folklorno prireditev.

3. dan: AVANOS–KAYMAKLI–KONYA / zajtrk, večerja (280 km)
KAM SO SE ZATEKLI KRISTJANI? KAKO SO PRENOČEVALI SREDNJEVEŠKI POPOTNIKI? KDO SO DERVIŠI?
Po zajtrku vožnja do podzemskega mesta Kaymakli, nekdanjega pribežališča kristjanov pred vdorom arabskih narodov. Na poti v Konyo se boste lahko spustili v kanjon Ihlara. Na poti tudi ogled Sultanhani Kervansaraya – »motela« srednjeveških popotnikov. Popoldne prihod v Konyo, anatolsko kulturno središče iz časa Seldžukov. V tem mestu je nastala znana mistična mohamedanska bratovščina »Plešoči derviši«, ki jo je ustanovil znani teolog in mislec Mevlana. Sufizem je mistično središče islama. Arabska beseda suf pomeni volno. V Perziji sufije imenujejo derviši, kar pomeni berači. Zgodnji mistiki so se namreč oblačili v groba volnena oblačila in so beračili za preživetje. Ogledali si boste Mevlanov mavzolej, mošejo ... Večerja in prenočevanje.

4. dan: KONYA–PAMUKKALE / zajtrk, večerja (450 km)
OB VEČJIH JEZERIH DO ANTIKE IN ČUDESA NARAVE − PAMUKKAL
Po zajtrku vožnja proti Pamukkalam, ob večjih turških jezerih Beysehir in Egirdir. V »bombažnem gradu« si boste ogledali znamenite terase – travertine in ostanke antičnega mesta Hierapolisa. Terase, ki izgledajo kot čipka, so paša za oči. Ohranjen je še star rimski bazen s termalno vodo – morda zaplavate med rimskimi ostanki! Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan: PAMUKKALE–EFEZ–BERGAMA / zajtrk, večerja (375 km)
BOGATI ANTIČNI EFEZ
Po zajtrku vožnja do Efeza in ogled dobro ohranjenih ostankov enega najpomembnejših in najbogatejših antičnih mest: ogled gledališča, agore, obnovljene Celsusove knjižnice, Hadrijanovega templja, stadiona in drugih znamenitosti. Na poti še ogled Janezove bazilike. Vožnja do Bergame, večerja in prenočevanje.

6. dan: BERGAMA–PERGAMON in ASKLEPION–BURSA / zajtrk, večerja (260 km)
OD ANTIKE DO OTOMANOV − OD ZGODOVINE DO ŽIVAHNE SEDANJOSTI
Po zajtrku vožnja do Pergamona, ki je bil eden najbriljantnejših grških kulturnih centrov, središče umetnosti in znanosti. V Asklepionu ogled ostankov zdravilišča, imenovanega po bogu Asklepionu, kjer je zdravil slavni kirurg Galen in kamor sta na zdravljenje prišla tudi Mark Avrelij in Karakala. Vožnja do Burse in ogled mesta, kjer se je začel otomanski imperij. Ogledali si boste grobnice prvih turških sultanov, Veliko mošejo, Zeleno mošejo. Sprehodili se boste med pisanimi trgovinicami na Koza hanu in bazarju. Večerja in prenočevanje.

7. dan: BURSA–CARIGRAD–(ISTANBUL)–LJUBLJANA / zajtrk (140 km)
MESTU DVEH CELIN
Po zajtrku vožnja do Carigrada in avtobusni ogled mesta. Peljali se boste mimo: Hagije Sofije, ki jo je zgradil cesar Justinijan v 6. st. in je bila bizantinska cerkev vse do 15. st., kasneje mošeja in danes muze, Modre mošeje iz 17. st., dvorca otomanskih sultanov Topkapi – nekdaj rezidenca, danes muzej – zakladnica. Prosto za kosilo ali samostojne oglede do prevoza na letališče in odhod letala Turkish Airlines s predvidenim popoldanskim pristankom v Ljubljani.

VRHUNCI POTOVANJA: Kapadokija z mističnimi mesti Avanos, Kaymakli, Konya z derviško preteklostjo in sedanjostjo, Pamukkale - bombažno mesto, kot ga imenujejo domačini, antični Efez z templjem posvečenim boginji Artemidi, in kozmopolitski Carigrad.

Destinacija

Turčija - Kapadokija

Cenik

 • Odhod 27.6.2015
  Osnovna cena 795 €
 • Odhod 23.10.2015
  Osnovna cena 795 €
 • Odhod 28.12.2015
  Osnovna cena 795 €
 • Odhod 26.3.2016
  Osnovna cena 795 €

Dodatne informacije

VRHUNCI POTOVANJA: Kapadokija z mističnimi mesti Avanos, Kaymakli, Konya z derviško preteklostjo in sedanjostjo, Pamukkale - bombažno mesto, kot ga imenujejo domačini, antični Efez z templjem posvečenim boginji Artemidi, in kozmopolitski Carigrad.

Pomembno

 • vse cene vsebujejo letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končni znesek le teh se lahko spremeni in bo obračunan najkasneje 2 dni pred odhodom na potovanje.
 • vsi popusti, ki so izraženi v odstotkih ( npr. popusti za otroke, popusti za dodatno ležišče), bodo obračunani na znesek, ki ne vključuje letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatka za gorivo in morebitnih dugih doplačil.

Opomba

 • otroci do 6. leta starosti imajo brezplačne vstopnine, od dopolnjenega 6. leta pa plačajo za vstopnine polno ceno.