Potovanja

Potovanja

Kosovo, Makedonija in severna Grčija

Kosovo, Makedonija in severna Grčija Kosovo, Makedonija in severna Grčija

1. dan: LJUBLJANA–MARIBOR–SLAVONIJA–NIŠ–PRIŠTINA (1200 km) / večerja
Odhod avtobusa iz Ljubljane opolnoči. Vstopi možni v Celju, Slov. Bistrici in Mariboru. Prestop meje na Hrvaško v Gruškovju in potovanje s postanki mimo Zagreba ter preko Slavonije. Jutranji prestop meje v Srbijo in nadaljevanje poti mimo Beograda in Niša. V popoldanskih urah prestop meje na Kosovo. Prvi postanek na Kosovskem polju, prizorišču zgodovinske kosovske bitke. Prihod v Prištino in krajši krožni ogled mesta: mošeja sultana Fatiha, čaršijska mošeja, urni stolp, Skenderbegov kip, spomenik Newborn, narodna knjižnica, katedrala matere Tereze … Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: PRIŠTINA–PRIZREN (85 km) / zajtrk, večerja
Zajtrk. Sledi vožnja do znamenitega samostana Gračanica in ogled. Nadaljujemo v notranjost države do naravne znamenitosti – slapov Mirusha. Postanek za sprehod do slapov. Popoldanski prihod v zgodovinsko mesto Prizren, danes drugo največje na Kosovu. Ogled glavnih znamenitosti: prizrenska trdnjava, kamniti most, mošeja Sinan paše, cerkev Ljeviške matere božje (Unesco), muzej albanske lige. Postanek v starem centru Shadervanu za manjše nakupe. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: MAVROVO–OHRIDSKO JEZERO–OHRID (300 km) / zajtrk, večerja
Po zajtrku odhod proti makedonski meji. Prestop v Makedonijo in vožnja na relaciji Tetovo–Gostivar. Postanek ob jezeru Mavrovo, nato nadaljevanje poti mimo Kičeva do Ohridskega jezera. Krajši ogled Struge, mesteca ob izlivu jezera v Črni Drim (mestno jedro s staro čaršijo). Poznopopoldanski prihod v Ohrid – mesto pod zaščito Unesca. Nastanitev v hotelu, prosti čas oz. če bo čas še možnost vožnje z ladjo po jezeru. Večerja in prenočevanje.

4. dan: OHRID–PRESPANSKO JEZERO–KALAMBAKA (350 km) / zajtrk, večerja
Zajtrk. Peš ogled starega mestnega jedra z značilno arhitekturo: cerkev sv. Zofije, rimski amfiteater, Samoilova utrdba … Prosto za sprehod po ohridski »čaršiji«, odhod iz Ohrida in vožnja po panoramski cesti čez planino Galičico s postanki na točkah z razgledom na Ohridsko in na Prespansko jezero. Potovanje mimo Resna in skozi Bitolo proti Grčiji v grško pokrajino Makedonija. Prestop meje in vožnja mimo mest Ptolemaida in Kozani. Večerni prihod v Kalambako, nastanitev, večerja in prenočevanje.

5. dan: KALAMBAKA–METEORA–OLIMP–SOLUN (290 km) / zajtrk, večerja
Po zajtrku vožnja do bližnje Meteore, vzpon med znamenite črne skale in ogled enega izmed »na nebu visečih samostanov«. Sledi potovanje preko Tesalije in mesta Larissa do obale Egejskega morja. Postanek pod vznožjem gore Olimp v kraju Dion za ogled ruševin starodavnega makedonskega svetega kraja. Nadaljevanje vožnje v Solun, nastanitev v hotelu v mestu ali okolici, večerja in prenočevanje.

6. dan: SOLUN–PELO–VERGINA (120 km) / zajtrk, večerja
Zajtrk. Dopoldanski ogled Soluna, drugega največjega grškega mesta: bizantinska cerkev Hagia Sofia, cerkev sv. Dimitrija, ki velja za največjo v Grčiji, Galerijev obok, Beli stolp, … Popoldanski izlet v Pelo, makedonsko prestolnico v času Aleksandra Velikega, ki se je tu tudi rodil. Ogled arheološkega najdišča. Nato obisk grobnice kralja Filipa v kraju Vergina. Večerna vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

7. dan: HALKIDIKI (90 km) / zajtrk, večerja
Zajtrk. Sledi izlet na Halkidiki, znano turistično območje treh polotokov (Kassandra, Sithonia in Athos, sveta gora, kjer že več stoletij domujejo menihi). Ker je dostop na polotok dovoljen le moškim (s posebnim dovoljenjem), sledi panoramski izlet z ladjico okoli polotoka in občudovanje svete gore in nekaterih samostanov z morske strani. Popoldne možnost krajšega kopanja nekje ob obali. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

8. dan: STOBI–SKOPJE (240 km) / zajtrk, večerja
Po zajtrku potovanje na sever, proti Makedoniji. Prestop meje pri Gevgeliji in vožnja ob reki Vardar v notranjost države. Na poti obisk kraja Stobi - najbolj znanega arheološkega najdišča v Makedoniji, ki je bil nekoč antično mesto Paionia. Popoldanski prihod v prestolnico Skopje in ogled znamenitosti: orientalski del iz 16. in 17. stoletja, skopska čaršija, Kuršumli han, Daut-pašin hamam – javno kopališče iz 16. stoletja, begova džamija, kamniti most čez Vardar, pravoslavna cerkev sv. Spasa, trdnjava Kale. Še prosti čas za zadnje nakupe na bazarju skopske čaršije. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

9. dan: SKOPJE–NIŠ–BEOGRAD–SLOVENIJA (1100 km) / zajtrk
Po zajtrku odhod iz Skopja proti meji s Srbijo. Prestop in vožnja s postanki mimo Niša in Beograda na Hrvaško. Vrnitev v Slovenijo v poznih večernih urah.

Destinacija

Makedonija

Cenik

  • Odhod 12.9.2015
    Osnovna cena 795 €

Dodatne informacije

Odkrita beseda: pridržujemo si pravico izvedbe programa v spremenjenem vrstnem redu. Nekatere vključene znamenitosti v času objave programa še niso imele objavljenih pogojev obiska (ure odprtja, ipd.) za leto 2015. V kolikor ogled kakšne znamenitosti ne bo mogoč, ga bomo nadomestili s kakšnim drugim ogledom