Potovanja

Potovanja

Sicilija - sredozemska lepotica

Sicilija - sredozemska lepotica Sicilija - sredozemska lepotica

1. dan: LJUBLJANA−PALERMO−SREDOZEMSKE OBALE / večerja (125 km)
KAOTIČNA PRESTOLNICA IN NORMANSKA ZAPUŠČINA
Zbirališče potnikov na obračališču mestnega prometa na Dolgem mostu v Ljubljani in prevoz do letališča Marco Polo – Benetke, od koder boste poleteli v Palermo. Prvi ogled na Siciliji bo namenjen mestecu Monreale, ki leži na istoimenskem griču na približno 300 m nadmorske višine in s katerega je čudovit razgled na Palermo. Po slikovitih stopnicah se boste napotili do stolnice, ki slovi po bogato okrašeni notranjosti in se lahko pohvali z 8500 m2 pozlačenimi mozaiki. Po ogledu čas za prvi italijanski kapučino ali sprehod po mestu. Nato do sicilijanske prestolnice − Palerma. Mesto je bilo vedno izpostavljeno različnim vplivom in osvajalcem, ki so zapustili svoj pečat, kar se še danes odraža v raznoliki arhitekturi in živahnosti mesta. Ogledali si boste slavne frančiškanske katakombe. Vožnja skozi nova mestna vrata mimo Normanske palače do katedrale. Sprehod do križpotja, imenovanega Quatro canti (štirje koti), trga Pretoria do največjega gledališča na otoku − Teatra Massima. Nekaj prostega časa za samostojne oglede ali kosilo. V popoldanskih urah vožnja proti obalam Sredozemskega morja. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

2. dan: SREDOZEMSKA OBALA−ERICE−MARSALA AGRIGENTO / zajtrk, večerja (130 km)
ČAR VISOKEGA MESTECA IN LEPOTA SOLIN
Po zajtrku vožnja do bližnjega mesteca Erice z bogato feničansko in grško zgodovino. Vzpon do starega mestnega središča, ki se v objemu lepo ohranjenega srednjeveškega obzidja skriva visoko nad morsko obalo. Po ogledu spust do Marsale in obisk vinske kleti z možnostjo pokušnje istoimenskega znanega sladkega vina, ki ga pridelujejo v okolici mesta. Postanek v solinah z mlini na veter, ki so ena najbolj značilnih in slikovitih krajev otoka. V popoldanskih urah vožnja po zanimivi pokrajini s številnimi vasicami in vinogradi do mesta Agrigento. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: AGRIGENTO−ENNA−PIAZZA ARMERINA−IONSKA OBALA / zajtrk, večerja (210 km)
MED GRŠKIMI TEMPLJI IN RIMSKIMI MOZAIKI
Po zajtrku ogled Agrigenta, katerega bogata grška zgodovina priča predvsem znana Dolina templjev. Sprehodili se boste med antičnimi templji, ki jih obkrožajo nasadi mandljevih dreves ter starodavne oljke in spoznali njihove zgodbe. Po ogledu vožnja v notranjost otoka, ki jo krasijo prostrana polja pšenice. Povzpeli se boste do najvišje ležečega mesta na otoku − Enne, ki je zaradi svoje ugodne obrambne lege osvojevalci Sicilije niso nikoli osvojili. Krajši postanek za ogled svetišča boginje Kore (grško Persefina − vegetacija), s katerega je čudovit razgled na nižje ležeče pokrajine in mesta. Popoldne obisk Piazze Armerine, ki je zanimiva zaradi rimske patricijske vile z odlično ohranjenimi mozaiki, zaradi katerih jo je Unesco v celoti zaščitil. Po ogledu se boste zapeljali do obal Jonskega morja, ki veljajo za najlepši in najbolj turistični del otoka. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

4. dan: IONSKA OBALA−TAORMINA−ETNA−IONSKA OBALA / zajtrk, malica (doplačilo), večerja (50 km)
NAJVEČJI VULKAN V EVROPI IN MONDENOST TAORMINE
Po zajtrku se boste odpravili do ognjenika Etna, ki se dviga do višine 3.340 m in je najvišji delujoči evropski vulkan. Z avtobusom se boste zapeljali po urejeni cesti do zgornjega platoja, imenovanega Rifugio Sapienza, ki leži na pribl. 1900 m nadmorske višine. Zagotovo pa je zanimiva izkušnja podati se z žičnico in posebnimi terenskimi avtobusi (doplačilo) do skoraj 3000 m nadmorske višine ter se sprehoditi po enem izmed kraterjev, ki so nastali v večji erupciji leta 2008. V popoldanskem času možnost obiska turistične kmetije, kjer na biološki način pridelujejo pomaranče in postrežejo goste tudi s paleto pravih domačih jedi, katerim se bo težko upreti (doplačilo). Po malici vožnja do najbolj mondenega mesta na otoku − Taormine. Mestece je nastalo ob gori Tauro strmo nad morjem, od koder se odpira lep razgled na Etno in slovi kot izjemno slikovit letoviški kraj. Ogledali si boste grško– rimsko gledališče, ki je ena najlepših znamenitosti otoka in jo zagotovo najdete na marsikateri razglednici Sicilije, palačo Corvai, osrednjo razgledno ploščad in stolnico Sv. Nikolaja ter zanimiv vodnjak, katerega osrednja figura (kentaver) je naslikan tudi v mestnem grbu. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

5. dan: IONSKA OBALA−SIRAKUZE−CATANIA−IONSKA OBALA / zajtrk, večerja (115 km)
ELEGANCA SIRAKUZ IN BAROČNA LEPOTICA
Po zajtrku vožnja do Sirakuze, imenovane tudi Arhimedovo mesto, svoj čas najpomembnejšega mesta v Sredozemlju, danes pa pomembnega komercialnega in industrijskega središča. Siracuze vam bodo razkrile svoje skrivnosti in legende. Sprehodili se boste po mestnih ulicah in si ogledali Apolonov tempelj, Arhimedov trg, kjer naj bi nekoč stala hiša tega zanimivega izumitelja in matematika. Ogled boste nadaljevali s Stolničnim trgom, ki naj bi bil najlepši italijanski trg in ga mnogi poznajo kot glavno kuliso znanega filma Malena. Stolnična cerkev sv. Lucije − zavetnice mesta, ki za svojim baročnim pročeljem še danes skriva ostanke Minervinega svetišča. Ogled boste zaključili s čudovitim razgledom na sirakuški zaliv. Pred nadaljevanjem še nekaj prostega časa za samostojne oglede in nakupe. Ogled antičnega arheološkega parka in razkritje skrivnosti Dionizijevega ušesa in ogled največjega rimskega teatra na svetu. V kolikor bo čas dopuščal, obisk baročne lepotice otoka − Catanie. Mesto se razteza pod Etno in je pomembno trgovsko in prometno središče z lastno univerzo. Ogledali si boste mestno središče, ki ga krasijo čudoviti obširni trgi in seveda vodnjak z mestnim simbolom − slončkom Eliodorom. Vrnitev v hotel, večerja in prenočevanje.

6. dan: IONSKA OBALA MILAZZO−EOLSKI OTOKI−TIRENSKA OBALA (po želji) / zajtrk, večerja (170 km)
OZINA MED SCILO IN KARIBDO, KRISTALNO MORJE IN SREDOZEMSKO VZDUŠJE
Po zgodnjem zajtrku pot po vzhodnem delu Sicilije, mimo Messine s panoramskim postankom za ogled ožine. Po prihodu v Milazzo vkrcanje na ladjo ter plovba proti najlepšemu delu Italije − arhipelagu osmih otokov, kjer naj bi po izročilu živel bog vetra Eol. Med celodnevnim minikrižarjenjem boste najprej zapluli na otok Vulcano, ki je znan po žveplenih vrelcih in zdravilnem žveplenem blatu. Nadaljevanje plovbe do največjega otoka v arhiperlagu − Liparov. Ogled glavnega mesta, imenovanega po otoku, boste pričeli pri kratki marini, od koder se boste povzpeli do bivše trdnjave, na temeljih katere danes stojijo stolnica, stavbe arheološkega muzeja in še nekaj manjših cerkva. Ogled boste zaključili pri dolgi marini, ki je glavno trajektno pristanišče mesta. Popoldan vrnitev proti Milazzu in vožnja do hotela na obalah Tirenskega morja. Nastanitev, večerja in prenočevanje.

7. dan: TIRRENSKA OBALA−CEFALU−LJUBLJANA / zajtrk (70 km)
MALI SIMPATIČNI CEFALU IN ARRIVEDERCI SICILIA
Po zajtrku vožnja do mesteca, ki slovi po svoji prikupni lepoti − Cefalu. Malo srednjeveško mestece je danes priljubljen letoviški kraj, ki ga krasijo normanska katedrala, srednjeveške pralnice in zanimivo središče, nad katerim bedi skala, ki je mestecu dala ime. Nekaj prostega časa za samostojne oglede ali kosilo in vožnja po slikoviti pokrajini vse do letališča v Palermu. Še zadnji pozdrav Siciliji ter polet proti severu Italije. Po pristanku avtobusni prevoz do Ljubljane, kamor je predviden prihod v poznih večernih urah.

VRHUNCI POTOVANJA: Palermo, Monreale, Erice, Marsalske soline z mlini na veter, Dolina templjev, rimska patricijska vila, Etna, mondena Taormina z grško−rimskim gledališčem, Siracusa z arheološkim parkom, Messinska ožina, Lipari, Vulcano, Cefalu

 

Destinacija

Sicilija

Cenik

  • Odhod 21.9.2015
    Osnovna cena 875 €
  • Odhod 26.10.2015
    Osnovna cena 875 €

Dodatne informacije

VRHUNCI POTOVANJA: Palermo, Monreale, Erice, Marsalske soline z mlini na veter, Dolina templjev, rimska patricijska vila, Etna, mondena Taormina z grško−rimskim gledališčem, Siracusa z arheološkim parkom, Messinska ožina, Lipari, Vulcano, Cefalu

 

   Odkrita beseda 

  • vzpon na vrh Etne je odvisen od snežnih razmer na ognjeniku

Pomembno

  • vse cene vsebujejo letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končni znesek le teh se lahko spremeni in bo obračunan najkasneje 2 dni pred odhodom na potovanje
  • si popusti, ki so izraženi v odstotkih (npr. popusti za otroke, popusti za dodatno ležišče), bodo obračunani na znesek, ki ne vključuje letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatka za gorivo in morebitnih drugih doplačil