Potovanja

Potovanja

Mesečeva pokrajina Kapadokija

Mesečeva pokrajina Kapadokija Mesečeva pokrajina Kapadokija

1. dan: LJUBLJANA–CARIGRAD (ISTANBUL)–BOLU / večerja (270 km)
TURŠKIM DOGODIVŠČINAM NAPROTI
Dopoldne zbirališče potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana, odhod letala Turkish Airlines proti Carigradu (Istanbulu). Po pristanku vožnja z avtobusom proti mestu Bolu, večerja in prenočevanje.

2. dan: BOLU–ANKARA−AVANOS / zajtrk, večerja (590 km)
ATATÜRK KOT OČE TURKOV IN POGLED V DAVNE ČASE ZGODOVINE – O HETITIH
Po zajtrku odhod avtobusa proti Ankari, mestu, ki ga je za glavno mesto Turčije proglasil Kemal Atatürk. Ogledali si boste mavzolej Kemala Atatürka, Arheološki muzej anatolskih civilizacij. Nadaljevanje poti v Hatušo, nekdanje glavno mesto Hetitov, ki so naselili Anatolijo pribl. 2000 let pr. n. št. 2000 let pr. n. št. so Anatolijo pričela poseljevati indo−evropska plemena, med njimi tudi tista, ki so se kasneje imenovala Hetiti. Od Asircev so prevzeli pisavo in se iz nomadskih plemen razvili v narod z državo in nato nekaj stoletij pisali bližnje− vzhodno zgodovino. O njihovi vojaški moči priča prva mirovna pogodba z Egiptom. Ogledali si boste dvojno obzidje, Levja vrata in skalna svetišča v bližnji Yazilikaji, ki slovi po reliefih hetitskih božanstev in kraljev. Po ogledu nadaljevanje vožnje skozi Yozgat v osrednjo Kapadokijo – do Avanosa, znanega po keramični industriji. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. dan: KAPADOKIJA (AVANOS–GÖREME–UCHISAR–PASABAJ–DOLINA ZELVE) / zajtrk, večerja (60 km)
VRHUNEC VRHUNCEV − KOT BI STOPILI NA LUNO …
Po zajtrku boste uživali na celodnevnemu izletu po pokrajini, imenovani »Mesečeva pokrajina«. Vulkani so skozi čas, s številnimi izbruhi pepela, kamenja in žlindre izravnali relief. Tektonski premiki, voda in veter so vulkanske sedimente razbrazdali v značilne, fantastične oblike. Doživeli boste enkratno in izrazito pokrajino Kapadokijo. Obiskali boste Göreme – odprti muzej s freskami, kjer so živeli menihi. Trdnjava Uchisar navduši kot razgledna točka, od koder se odpre pogled na pravljično Kapadokijo. Posebno imenitni so stožci v dolini Pasabaj, dolino Zelve pa so naseljevali prebivalci vse do leta 1950. Obiskali boste tudi delavnice domače obrti – si ogledali tkanje preprog in izdelovanje okrasnih predmetov iz oniksa. Vse to vam bo gotovo ostalo v nepozabnem spominu. Večerja v hotelu. Zvečer si bo možno (doplačilo ) ogledati folklorno prireditev.

4. dan: AVANOS–KAYMAKLI–KONYA / zajtrk, večerja (280 km)
KAM SO SE ZATEKLI KRISTJANI? KAKO SO PRENOČEVALI SREDNJEVEŠKI POPOTNIKI? KDO SO DERVIŠI?
Po zajtrku vožnja do podzemskega mesta Kaymakli, nekdanjega pribežališča kristjanov pred vdorom arabskih narodov. Na poti v Konyo se boste lahko spustili v kanjon Ihlara. Na poti tudi ogled Sultanhani Kervansaraya – »motela« srednjeveških popotnikov. Popoldne prihod v Konyo, anatolsko kulturno središče iz časa Seldžukov. V tem mestu je nastala znana mistična mohamedanska bratovščina »Plešoči derviši«, ki jo je ustanovil znani teolog in mislec Mevlana. Sufizem je mistično središče islama. Arabska beseda suf pomeni volno. V Perziji sufije imenujejo derviši, kar pomeni berači. Zgodnji mistiki so se namreč oblačili v groba volnena oblačila in so beračili za preživetje. Ogledali si boste Mevlanov mavzolej, mošejo ... Večerja in prenočevanje.

5. dan: KONYA–PAMUKKALE / zajtrk, večerja (450 km)
OB VEČJIH JEZERIH DO ANTIKE IN ČUDESA NARAVE − PAMUKKAL
Po zajtrku vožnja proti Pamukkalam, ob večjih turških jezerih Beysehir in Egirdir. V »Bombažnem gradu« si boste ogledali znamenite terase – travertine in ostanke antičnega mesta Hierapolisa. Terase, ki izgledajo kot čipka, so paša za oči. Ohranjen je še star rimski bazen s termalno vodo – morda zaplavate med rimskimi ostanki! Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

6. dan: PAMUKKALE–EFEZ–BERGAMA / zajtrk, večerja (375 km)
BOGATI ANTIČNI EFEZ
Po zajtrku vožnja do Efeza in ogled dobro ohranjenih ostankov enega najpomembnejših in najbogatejših antičnih mest: ogled gledališča, agore, obnovljene Celsusove knjižnice, Hadrijanovega templja, stadiona in drugih znamenitosti. Na poti še ogled Janezove bazilike. Vožnja do Bergame, večerja in prenočevanje.

7. dan: BERGAMA–PERGAMON in ASKLEPION–BURSA / zajtrk, večerja (260 km)
OD ANTIKE DO OTOMANOV − OD ZGODOVINE DO ŽIVAHNE SEDANJOSTI
Po zajtrku vožnja do Pergamona, ki je bil eden najbriljantnejših grških kulturnih centrov, središče umetnosti in znanosti. V Asklepionu ogled ostankov zdravilišča, imenovanega po bogu Asklepionu, kjer je zdravil slavni kirurg Galen in kamor sta na zdravljenje prišla tudi Mark Avrelij in Karakala. Vožnja do Burse in ogled mesta, kjer se je začel otomanski imperij. Ogledali si bomo grobnice prvih turških sultanov, Veliko mošejo, Zeleno mošejo. Sprehodili se boste med pisanimi trgovinicami na Koza hanu in bazarju. Večerja in prenočevanje.

8. dan: BURSA–CARIGRAD / zajtrk (140 km)
POPOLDNE V MESTU DVEH CELIN
Po zajtrku vožnja do Carigrada in ogled mesta. Sprehod skozi zgodovino, od Bizanca do Konstantinopla in do Istanbula: Hagija Sofija, ki jo je zgradil cesar Justinijan v 6. st. in je bila bizantinska cerkev vse do 15. st., kasneje mošeja in danes muzej, Modra mošeja iz 17. st., dvorec otomanskih sultanov Topkapi – nekdaj rezidenca, danes muzej – zakladnica, in Hipodrom. Cisterna – stari zbiralnik vode, imenovan Yerebetan Saray, preseneti vsakogar. Sprehod po Kapali čaršiji, kjer vabi več kot 4000 trgovinic z zlatom, srebrom, bakrom, usnjem, keramiko … Prepustili se boste barantanju ob kavi ali čaju. Prenočevanje.

9. dan: CARIGRAD (ISTANBUL)–LJUBLJANA
Po zajtrku prost dopoldan za samostojne oglede ali nakupe. Popoldan prevoz na letališče in odhod letala Turkish Airlines proti Ljubljani. Pristanek na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana predvidoma v popoldanskih urah.

VRHUNCI POTOVANJA: prestolnica Ankara z Atatűrkovim mavzolejem in bogatim arheološkim muzejem, Hatuša z ostanki nekoč pomembne hetitske civilizacije, Kapadokija kot vrhunec vrhuncev, Konya z derviško preteklostjo in sedanjostjo, Pamukkale s čipkastimi terasami in z ostanki Hierapolisa, mogočni in lepo ohranjeni antični Efez, pisana Bursa s svilo in Carigrad s fantastično lego na dveh celinah

Destinacija

Turčija - Kapadokija

Cenik

 • Odhod 27.6.2015
  Osnovna cena 955 €
 • Odhod 23.10.2015
  Osnovna cena 955 €
 • Odhod 28.12.2015
  Osnovna cena 955 €
 • Odhod 26.3.2016
  Osnovna cena 955 €

Dodatne informacije

VRHUNCI POTOVANJA: prestolnica Ankara z Atatűrkovim mavzolejem in bogatim arheološkim muzejem, Hatuša z ostanki nekoč pomembne hetitske civilizacije, Kapadokija kot vrhunec vrhuncev, Konya z derviško preteklostjo in sedanjostjo, Pamukkale s čipkastimi terasami in z ostanki Hierapolisa, mogočni in lepo ohranjeni antični Efez, pisana Bursa s svilo in Carigrad s fantastično lego na dveh celinah

Pomembno

 • vse cene vsebujejo letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končni znesek le teh se lahko spremeni in bo obračunan najkasneje 2 dni pred odhodom na potovanje.
 • vsi popusti, ki so izraženi v odstotkih ( npr. popusti za otroke, popusti za dodatno ležišče), bodo obračunani na znesek, ki ne vključuje letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatka za gorivo in morebitnih drugih doplačil.
 • v primeru družin z dvema otrokoma, otroka bivata v svoji sobi, za morebitne popuste nas pokličite.
 • Otroci do 10. leta starosti imajo brezplačne vstopnine, od dopolnjenega 10. leta pa plačajo za vstopnine polno ceno.

Opomba

 • otroci do 6. leta starosti imajo brezplačne vstopnine, od dopolnjenega 6. leta pa plačajo za vstopnine polno ceno.