Potovanja

Potovanja

Velika portugalska tura

Velika portugalska tura Velika portugalska tura

1. dan: (LJUBLJANA)–BENETKE–LIZBONA–CABO DA ROCA–SINTRA–LIZBONA / večerja (120 km)
»DO NAJBOLJ ZAHODNE TOČKE EVROPE«
Zbirališče potnikov na beneškem letališču v dopoldanskih urah ali na Miklošičevi ulici v Ljubljani (doplačilo za prevoz) ter vožnja do letališča. Odhod letala v Lizbono. Po pristanku predvidoma v zgodnjih popoldanskih urah na lizbonskem letališču vožnja do najzahodnejše točke Evrope−Cabo da Roca ter vrnitev v Lizbono skozi mondeni letovišči Estoril in Cascais, ki se nahajata ob obalni cesti priližno 30 km od Lizbone. Cascais se je razvil iz ribiške vasice in leži ob mirnem zalivu, Estoril pa je letovišče z igralnico in uveljavljenim golf klubom. Nastanitev in večerja v hotelu. Zvečer priporočamo sprehod po lizbonskih dokih, kjer je zelo živahno nočno življenje (trgovine, restavracije, bari, diskoteke). Prenočevanje.

2. dan: LIZBONA / zajtrk, večerja
»VEČER OB DOBRI HRANI IN ZVOKIH FADA«
Po zajtrku ogled portugalskega glavnega mesta, ki leži na sedmih gričih ob obali reke Tejo. Ogledali si boste stolnico, grad S. Jorge s čudovitim pogledom na mesto, mestni stolp, slavolok zmage in dva dragulja pod zaščito Unesca: Belemski stolp (16. st.) in samostan Sv. Jeronimo (spomenik renesančne arhitekture) s cerkvijo, v kateri so grobnice portugalskih kraljev in sarkofaga pesnika Camoesa in pomorščaka Vasca da Game. Postanek tudi ob spomeniku slavnih pomorščakov − raziskovalcev. Sprehod po stari mestni četrti Alfama, ki je duša stare Lizbone in prosto popoldne za ogled katerega izmed muzejev, sprehod po mestu ali morebitne nakupe. Večerja in prenočevanje. Zvečer priporočamo obisk lokala s tipičnim, otožno hrepenečim, portugalskim šansonom − fadom.

3. dan: LIZBONA–SINTRA–ÓBIDOS–ALCOBAÇA–BATALHA–NAZARE / zajtrk, večerja (200 km)
»ENKRATNA SINTRA, KRAJ KAMOR JE RAD ZAHAJAL TUDI LORD BYRON«
Po zajtrku vožnja v Sintro, staro kraljevsko prestolnico, ki upravičeno velja za eno najlepših mest na Portugalskem. Mesto se deli na tri območja. Ogled Nacionalne palače Sintra, kraljeve palače iz 15. st. Kralji so jo uporabljali vse do 19. st. Dolga zgodovina te stavbe je prinesla tudi številne arhitekturne sloge, predvsem gotskega in emanuelinskega, največji čar pa palači daje okrasje v številnih svečanih prostorih. V okolici Sintre se razprostira park Pena, očarljiva mešanica zelenih gozdov, nasadov mimoz ter drugih eksotičnih rastlin in cvetic. Vožnja do »poročnega mesta« Óbidosa, ki ga je za poročno darilo dobila dona Isabela Aragonska. Postanek za ogled slikovitega, s srednjeveškim obzidjem obdanega mesta, ki leži na vrhu apnenčaste pečine. Značilnost mesta so belo pobarvane hišice in tlakovane uličice, ki večkrat služijo tudi kot kulisa za filme. Nadaljevanje vožnje do mesta Alcobaça, znanega po cistercijanskem samostanu Mosteiro de Santa Maria iz 12. st. Svoje dni je bila to najmogočnejša opatija, opat je bil za kraljem eden najvplivnejših ljudi v kraljestvu. Na vrhuncu delovanja je samostan štel menda kar 999 menihov. Po ogledu nadaljevanje poti v Batalho, znano po eni najlepših gotskih cerkva na Portugalskem−Santa Maria de Victória s samostanom in znamenito nedokončano kapelo. Batalha predstavlja ponos in čustva portugalskega značaja in je nastala med vladanjem Joaa I. Krajši postanek v nepozabni in slikoviti ribiški vasici Nazare, ki je danes letoviško mesto na obali Atlantskega oceana. Tu in tam lahko še vedno vidimo prebivalce, ki nosijo tradicionalna oblačila, pa tudi pladnji s sardelami še niso popolnoma izginili z nabrežja. Privlačen je tudi zgornji del mesta Sito, ki leži na 110 m visokem vrhu pečine in nudi čudovit razgled. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje v hotelu.

4. dan.: NAZARE–FATIMA–TOMAR–COIMBRA / zajtrk, večerja (160 km)
»SPREHOD SKOZI UNIVERZITETNO MESTO«
Po zajtrku vožnja do Fatime in krajši postanek v najbolj znanem romarskem mestu Portugalske – Fátimi, ki jo imenujejo tudi »oltar Portugalske«. Za milijone romarjev je to kraj skrivnosti in svetosti, prizorišče šestih čudežnih prikazovanj Device Marije iz leta 1917. Nadaljevanje poti v Tomar, kjer nad mestom kraljuje mogočni grad − samostan reda Kristusovih vitezov, ki so ga gradili od 12.−17. st. in je zaradi visoke kulturno-zgodovinske vrednosti na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Ogled čudovitega samostana, ki se dviga nad mestom. To je samostan viteškega reda templjarjev, ki je bil ustanovljen leta 1118, med prvo križarsko vojno. Red je bil vojaška sila z močnim verskim (in mističnim) prizvokom in posledica tega je velik kompleks stavb, v katerem so zbrani različni arhitekturni in umetniški slogi. Največja znamenitost samostana je izredno emanuelovsko okno na glavnem pročelju kapiteljske dvorane. Nadaljevanje poti do najstarejšega univerzitetnega mesta Portugalske Coimbre, ki je prav zaradi študentov ohranila značaj živahnega mesta. Številni študentje ohranjajo značilne tradicionalne šege, nekatere stare že več kot 400 let. Ogled mesta, med drugim ogled univerze, knjižnice, katedrale in starega mestnega središča, ki predstavlja pravi labirint ozkih ulic, ki se vijejo okoli strmega griča. Častitljiva coimbrska univerza je najstarejša in najuglednejša učna ustanova na Portugalskem, simbol narodnega ponosa. Nastanitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

5. dan.: COIMBRA–AVEIRO–PORTO / zajtrk, večerja (150 km)
»PORTUGALSKE BENETKE«
Po zajtrku vožnja v drugo največje mesto – Porto. Na poti postanek v mestecu Aveiro, ki ga imenujejo tudi »portugalske Benetke« zaradi zanimivih in živahnih kanalov ter nizkih mostov. Aveiro je živahno mesto s čudovitimi plažami, ki se razprostirajo severno in južno od mesta ter po laguni, znani po tradicionalnih poslikanih čolnih za pobiranje alg in jegulj. Druga tradicionalna dejavnost v mestu je pobiranje soli; piramide soli so posejane po obrobju mesta. Sledi ogled mesta, katerega ime je sinonim za pristanišče, vino in lepo reko, ki se vije proti mestu. V številnih vinskih kleteh ob bregu reke Douro obiskovalci še vedno pokušajo desertno vino portovec, tradicionalne stare ladje pa krasijo staro pristanišče. Ogled stolnice, cerkvice in samostana Svetega Frančiška ter borze za vrednostne papirje zgrajene že leta 1834. Sprehod po najznamenitejšem delu Porta Ribeira s starimi hišami, zanimivo tržnico ter številnimi bari, restavracijami, ki zaživijo predvsem zvečer. Nad reko in starim mestom se pne najznamenitejši od petih mostov nad reko, Ponte Dom Luís iz leta 1886. Vožnja do hotela, nastanitev, večerja in prenočevanje.

6. dan.: PORTO / zajtrk, večerja
»OKUS PO SLADKEM PORTU«
Po zajtrku ogled preostalih mestnih znamenitosti in pokušnja desertnega porta, tipičnega portugalskega vina, v znamenitih vinskih kleteh ob reki Douro. Številne portovske kleti so raztresene po Villa Nova de Gaia. Zgodovina kleti sega nazaj v začetek 18. st., ko so Britanci začeli sodelovati pri trgovanju z vinom, najbolj poznane kleti pa so Sandeman, Croft, Dow, Warre, Graham ... Ob obali »Zlate reke« še vedno najdemo barke s plitvim ugrezom, ki so služile za transport vina po reki. Možnost vožnje z ladjico po reki Douro (doplačilo). Večerja in prenočevanje v hotelu.

7. dan.: PORTO–LIZBONA–BENETKE–(LJUBLJANA) / zajtrk
»SLOVO OD DEŽELE F−JEV: FADO, FUZBAL, FATIMA«
Po zajtrku vožnja na letališče pri Portu in polet predvidoma zgodaj zjutraj preko Lizbone v Benetke. Predviden pristanek na beneškem letališču v zgodnjih popoldanskih urah. Prevoz v Ljubljano (doplačilo).

Odhodi

Velja za avtobusne prevoze na letališče na potovanjih na Portugalsko. Ob predhodni najavi (ob rezervaciji oziroma do 3 dni pred odhodom) je možen vstop na:

POČIVALIŠČU LOM , približno 20 min po odhodu iz Ljubljane
POČIVALIŠČU RAVBARKOMANDA, približno 30 min po odhodu iz Ljubljane
SEŽANA, glavna železniška postaja približno 60 min po odhodu iz Ljubljane

VRHUNCI POTOVANJA: sanjska pot po Portugalski se začne v Lizboni, gre proti zahodu do rta Cabo da Roca, nato pa proti severu mimo mest s čudovito arhitekturo do Porta; pokušina sladkega Porta; ogled trdnjave nekdanjega samostana Kristusovih vitezov, Tomar; sprehod skozi staro univerzitetno mesto Coimbra in ogled veličastne univerze.

Destinacija

Portugalska

Cenik

 • Odhod 23.6.2015
  Osnovna cena 999 €
 • Odhod 25.9.2015
  Osnovna cena 999 €
 • Odhod 26.10.2015
  Osnovna cena 999 €
 • Odhod 31.3.2016
  Osnovna cena 999 €

Dodatne informacije

VRHUNCI POTOVANJA: sanjska pot po Portugalski se začne v Lizboni, gre proti zahodu do rta Cabo da Roca, nato pa proti severu mimo mest s čudovito arhitekturo do Porta; pokušina sladkega Porta; ogled trdnjave nekdanjega samostana Kristusovih vitezov, Tomar; sprehod skozi staro univerzitetno mesto Coimbra in ogled veličastne univerze.

Pomembno

 • vse cene vsebujejo letališke in varnostne pristojbine ter dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končni znesek le teh se lahko spremeni in bo obračunan najkasneje 2 dni pred odhodom na potovanje.
 • vsi popusti, ki so izraženi v odstotkih (npr. popusti za otroke, popusti za dodatno ležišče), bodo obračunani na znesek, ki ne vključuje letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatka za gorivo in morebitnih drugih doplačil.
 • v primeru družin z dvema otrokoma, otroka bivata v svoji sobi, za morebitne popuste nas pokličite.
 • pridržujemo si pravico do spremembe časa odhoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Vsebinsko program ostaja nespremenjen, prilagojen letalskemu prevozu.