Potovanja

Potovanja

Oslo in norveški fjordi

Oslo in norveški fjordi Oslo in norveški fjordi

1. dan: LJUBLJANA*–OSLO−LILLEHAMMER–DOLINA GUDBRANDSDALEN (200 km)
OLIMPIJSKE SKAKALNICE V LILEHAMERJU JEMLJEJO DIH
Zbirališče potnikov na letališču in polet proti Oslu. Po pristanku na Norveškem se boste z avtobusom odpeljali mimo največjega jezera Mjosa proti olimpijskemu Lillehammerju. Obisk muzeja na prostem Maihaugen (doplačilo), kjer so razstavljene stare lesene hiše iz doline Gudbrandsdalen. Med njimi je tudi hiša, v kateri naj bi živel Per Gynt, norveški epski junak. V nekaterih stavbah vas prijazno pozdravijo »stanovalci«, ki vam radi povedo več o nekdanjem načinu življenja. Vožnja do hotela, nastanitev in prenočevanje.

2. dan: DOLINA GUDBRANDSDALEN−LOM–GEIRANGER in KRIŽARJENJE / zajtrk (260 km)
OD PRAVLJIČNE DOLINE GUDBRANDSDALEN DO OBRONKOV LEDENIKOV
Po zajtrku vožnja skozi dolino Gudbrandsdalen, poseljeno z značilnimi norveškimi kmetijami, mimo vasic Vinstra in Otta v turistično središče Lom na severni strani alpskega predela Jotunheimen. Tam se dvigajo najvišji norveški vrhovi, v mitologiji pa v ledenem okolju prebivajo velikani. Ime dejansko pomeni »Dom Velikanov«. V Lomu si boste lahko ogledali eno izmed ohranjenih norveških lesenih stave cerkva, staro kar 800 let. Nadaljevanje vožnje do enega izmed najlepših norveških fjordov – Geirangerja, ki je zapisan v seznam Unescove svetovne dediščine. Z ladjo boste zapluli po globokem fjordu, vklesanem med vertikalne stene, s katerih v globino padajo številni slapovi. Izkrcali se boste v kraju Hellesylt, od koder se boste z avtobusom odpeljali do hotela. Nastanitev in prenočevanje.

3. dan: LEDENIK BRIKSDAL−Laerdal / zajtrk (215 km)
FJORDI, LEDENIKI, GORSKE CESTE
Zajtrk. Dopoldan se boste mimo najglobljega norveškega jezera Hornindalsvatnet z globino 514 m odpeljali do narodnega parka Jostedalsbreen, ki je največji celinski ledenik Evrope. Dopoldan boste preživeli ob opazovanju ledenika Briksdal. Pripeljali se boste skozi ozko ledeniško dolino Olderdal, ves čas boste lahko spremljali številne male slapove ob poti in se na koncu sprehodili pod modro steno ledenika. Popoldan vožnja po panoramski cesti do kraja Lærdal oz. okolice. S trajektom boste prečkali najdaljši norveški fjord, 200 km dolg Sognefjord. Rečejo mu kar »Kralj fjordov« in njegova pot se skozi številne rokave globoko zajeda v norveško pokrajino. Nastanitev v hotelu v kraju Lærdal ali okolici.

4. dan: LAERDAL−VOSS−BERGEN / zajtrk (200 km)
OD NAJLEPŠEGA POTOVANJA Z VLAKOM NA SVETU DO PLOVBE PO TURKIZNEM FJORDU
Po zajtrku vožnja proti Bergnu. Krajši postanek boste imeli v kraju Flam. Možnost vožnje z vlakom z eno najatraktivnejših železnic sveta (doplačilo): po slikoviti gorski pokrajini se boste na relaciji Myrdal−Flåm peljali z eno najbolj strmih železnic na svetu in občudovali neokrnjeno pokrajino norveških fjordov. Toplo priporočamo plovbo po Sognefjordu, ki ga imenujejo kar »kralj fjordov«. Njegova pot se skozi številne rokave globoko zajeda v norveško pokrajino (doplačilo). V opoldanskih urah nadaljevanje vožnje proti Bergnu, pomembnemu pristanišču in nekdanji prestolnici Norveške. Ogled hanzeatskega mesta, ki se ponaša s pisanim lesenim predelom, imenovanim Bryggen, kjer so imeli glavno besedo nemški trgovci. V primeru jasnega vremena za doplačilo priporočamo vzpon z vzpenjačo na razgledno točko nad mestom ter v prostem času okušanje dobrot na živahni ribji tržnici. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

5. dan: BERGEN−VØRINGFOSS−HARDANGERVIDDA−OSLO / zajtrk (530 km)
BERGEN, MESTO V OBJEMU SEDMIH GORA
Zajtrk. Pot v notranjost dežele je speljana preko visoke planote Hardangervidda, ki velja za največjo v Evropi. Planota se dvigne nad drevesno mejo. V goli pokrajini boste občudovali številna mala jezerca in široka mokrišča. Na planoti živi največja divja čreda severnih jelenov v Evropi. Preden se boste zapeljali preko planote, si boste ogledi slap Vøringfoss, ki pada kar 182 m v globino. S planote se bo cesta spustila v kraj Geilo, ki je eno izmed najpomembnejših zimskošportnih središč v državi, pot pa boste nadaljevali skozi rodovitno dolino Hallingdal do Osla. To je najmanjša skandinavska prestolnica, ki se ponaša z lego ob širokem fjordu in hribovitem zelenem ozadju, kar ga uvršča med najbolj priljubljena mesta za življenje. Nastanitev v hotelu in prenočevanje.

6. dan: OSLO−LJUBLJANA* / zajtrk
MESTO, KI SE PONAŠA S 40 OTOKI IN VEČ KOT 340 JEZERI − OSLO
Zajtrk. Za začetek dneva se boste povzpeli na Holmenkollen nad mestom in pred vami se bo odprl edinstven pogled na Oslo. Skakalnica Holmenkollen je bila prenovljena za svetovno prvenstvo 2011. Ogled mesta, kjer boste videli Kraljevo palačo, Mestno hišo, kjer podeljujejo Nobelovo nagrado za mir, Nobelov Inštitut, veličastno novo Opero, Univerzo in parlament v središču mesta. Na otoku Bygdoy boste za doplačilo obiskali zanimive muzeje: muzej vikinških ladij, muzej Kon Tiki ter muzej polarno raziskovalne ladje Fram, ki je pred sto leti popeljala norveško odpravo do južnega tečaja. Pred odhodom na letališče še sprehod skozi Frogner park, kjer je razstavljen življenjski opus kiparja Gustava Vigelanda. Let proti domu.

 

Destinacija

Norveška

Cenik

 • Odhod 23.6.2015
  Osnovna cena 1090 €
 • Odhod 7.7.2015
  Osnovna cena 1090 €
 • Odhod 28.7.2015
  Osnovna cena 1090 €
 • Odhod 18.8.2015
  Osnovna cena 1090 €

Dodatne informacije

Opomba

 • *če ne bomo leteli iz Ljubljane, bo let z enega okoliških letališč. V tem primeru bo organiziran prevoz do letališča. Pridržujemo si pravico do spremembe časa in kraja prihoda in vrnitve, če nam letalski prevoznik ne potrdi zahtevanega voznega reda. Program bo vsebinsko neokrnjen, prilagojen letalskemu prevozu
 • vse cene vsebujejo letališke in varnostne pristojbine ter  dodatek za gorivo v znesku, ki je bil poznan ob pripravi programa. Končni znesek le teh se lahko spremeni in bo obračunan najkasneje 2 dni pred odhodom na potovanje.
 • vsi popusti, ki so izraženi v odstotkih (npr. popusti za otroke, popusti za dodatno ležišče), bodo obračunani na znesek, ki ne vključuje letaliških in varnostnih pristojbin ter dodatka za gorivo in morebitnih dugih doplačil.